Tăriceanu suspendare Băsescu. Cum poate fi Traian Băsescu demis cu cvorum de 30% la referendum

Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a amenințat joi cu suspendarea pe Traian Băsescu, dacă președintele va continua să încalce Constituția până la finalul mandatului. Premierul Victor Ponta a părut că marșează la ideea fostului lider liberal. DCNews vă arată cât de viabil este un astfel de scenariu, cum ar putea tărăgăna CCR procesul de suspendare și cum poate fi demis Traian Băsescu din funcție cu un cvorum de 30%.

Citește și: Președintele Senatului îl amenință cu suspendarea pe Băsescu

Întrebat dacă la acest moment mai poate fi inițiat demersul de suspendare a președintelui Traian Băsescu, avocatul Lucian Bolcaș ne-a răspuns:

"Constituțional, se poate face până în ultima zi a mandatului președintelui. Aici intervine o problemă de calendar politic, în sensul că după ce plenul Camerei și Senatului adoptă hotărârea suspendării, trebuie organizat în maximum 30 de zile un referendum. Ori, făcând un calcul sumar, acest referendum s-ar suprapune peste începutul campaniei prezidențiale. Oricât de repede s-ar lua hotărârea plenului Parlamentului. În aceste condiții, există o problemă de oportunitate politică".

Procesul de suspendare a președintelui

Articolul 95 din Constituția României, care face referire la "suspendarea din funcţie" a președintelui, spune:

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

CCR poate prelungi procesul de suspendare

Constituția prevede un aviz al CCR în cazul suspendării din funcție, însă nu prevede un termen limită de timp în care acesta ar trebui emis. Avocatul Lucian Bolcaș susține că avizul CCR trebuie să fie dat "cu maximum de celeritate", iar emiterea acestuia nu ar trebui să reprezinte o piedică într-un eventual proces de suspendare: "Curtea Constituțională trebuie să dea un act, care însă trebuie să fie dat cu maximum de celeritate".

Cât timp înseamnă asta?

"Nu există un timp pentru avizul Curții Constituționale. Constituția prevede doar că trebuie dat un aviz din partea Curții".

Nu ar putea astfel CCR să împiedice procesul de suspendare, prin prelungirea duratei de acordare a acestui aviz?

"Curtea Constituțională nu poate să prelungească acest răspuns cu trei luni de zile", a explicat reputatul avocat.

Băsescu poate fi demis cu 30% cvorum 

Anul trecut, Traian Băsescu a prelungit la maximum promulgarea legii referendumului, care cobora de la 50% la 30% cvorumul necesar validării unui plebiscit. Principalul scop al președintelui în acest caz pare să fi fost punerea de bețe în roate USL-ului, în tentativa Uniunii de a valida prin referendum Noua Constituție, care ar fi redus puterile șefului statului.

Chiar dacă legea referendumului a fost promulgată de președinte pe 14 decembrie 2013, cvorumul de 30% urmează să intre în vigoare la un an după promulgare, conform unei decizii a CCR. Deci un referendum cu cvorum de 30% va fi valid începând cu 15 decembrie 2014.

Cum mandatul lui Traian Băsescu se va încheia pe 21 decembrie 2014, acesta ar putea fi demis în ultimele zile de mandat cu o prezență la urne de 30% plus un vot din persoanele înscrise pe listele electorale.

Lucia Bolcaș susține că un astfel de scenariu este posibil, dar este foarte puțin probabil.

Dacă procesul de suspendare ar începe astfel încât referendumul să aibă loc în intervalul 15-21 decembrie, s-ar lua în calcul cvorumul de 30%?

"Da! Se poate face referendum pe 15 decembrie, cu cvorum de 30%. Dar vă dați seama că din punct de vedere politic ar fi un efort deosebit financiar pentru stat, pentru că organizarea unui referendum costă, organizarea de alegeri costă. Ar fi un efort și pentru capacitatea politică de a reacționa a populației", a opinat avocatul.

Demiterea îl privează pe președinte de privilegiile post-Cotroceni

Președintele care își încheie mandatul beneficiază de anumite privilegii, însă o demitere din funcție îl privează de aceste beneficii.

Legea 406/2001 spune, la articolul 2:

Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Primul articol din aceeași lege prevede însă, la alineatul 3:

(3) Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum.

Vezi și: Victor Ponta, de acord cu Călin Popescu Tăriceanu privind suspendarea lui Traian Băsescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel