Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a prezentat miercuri, la finalul ședinței Biroului Politic Central al partidului, concluziile discuțiilor pe care le-a avut cu membrii formațiunii.
"Am hotărât ca viitorul Coaliției să fie asigurat pentru că este nevoie de stabilitate politică, votul colegilor a fost covârșitor în favoarea acestei soluții. De altfel, nu credem că există o alternativă fiabilă în acest moment, chiar dacă există voci care cer demisia Guvernului, aceleași persoane recunosc că nu au capacitatea de a-și asuma responsabilitatea unei guvernări grele", a declarat Călin Popescu – Tăriceanu.
Reevaluarea programului de guvernare și axarea pe probleme care contează cu adevărat pentru români:
· Referendumul a fost unul consultativ, dar nu se poate ignora rezultatul lui – NU vor mai fi ordonanțe de urgență pe justiție.
· Limitarea numărului de OUG.
· Redeschiderea discuției pe OUG 114. Păstrarea măsurilor care s-au dovedit benefice (ROBOR, plafonare preț energie pentru cei vulnerabili) și abandonarea măsurilor care produc efecte negative în economie.
· Rediscutarea proiectului cu Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții și hotărârea modelului care se potrivește cel mai bine.
· Înființarea unei Bănci de Dezvoltare și Investiții pentru sprijinirea capitalului autohton ca proiect prioritar al FSDI.
· Oficializarea „foii de parcurs" pentru toate investițiile din România, cu precădere către spitale, infrastructura rutieră și feroviară. Necesitatea urmăririi acestor investiții.
· Adoptarea Codului Administrativ de către Guvern.
· Urgentarea și prioritizarea alocărilor bugetare pentru informatizarea administrației centrale și locale și interconectarea acestor sisteme, cu precădere către administrația fiscală și vamală, primării și autorități emitente de documente (certificate, autorizații). Efectele acestor măsuri sunt diminuarea birocrației și a corupției.
· Proiect legislativ care să prevadă că prețurile la produse și servicii trebuie să fie exprimate în lei și nu în echivalentul în euro.
· ALDE va sprijini legile împotriva cămătăriei și în favoarea debitorilor – este vorba de legea plafonării dobânzilor, legea retractului litigii și legea leasingului.
· Listarea unui pachet de 15-20% din Hidroelectrica.
· Investiții în domeniul îngrășămintelor de către Romgaz.
· Investiții în producerea de energie electrică în centrale pe gaz și în centrale fotovoltaice – Romgaz.
· Alte măsuri pe care le avem în vedere – clarificarea statutului Eximbank și crearea unor mecanisme simplificate pentru primele de export și de asemenea, relansarea dialogului cu partenerii sociali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu