Tarifele aeriene au crescut mai mult decât a anunțat IATA, spune ACI Europe.
Tarifele aeriene în Europa ”cresc mult peste inflație”, a declarat marți Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) Europe, respingând declarațiile grupului de lobby al companiilor aeriene IATA, notează Reuters.
Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), care reprezintă aproximativ 300 de companii aeriene, printre care Lufthansa și SAS, a declarat că, în timp ce tarifele aeriene au crescut sub rata inflației, taxele percepute de operatorii aeroportuari au crescut peste aceasta.
”În timp ce IATA afirmă că tarifele aeriene în Europa au crescut doar cu +16% începând cu luna iunie a acestui an, comparativ cu 2019, datele independente și autorizate de la RDC arată că o astfel de creștere se situează de fapt la +38% în lunile de vârf ale verii", a declarat într-o declarație asociația comercială care reprezintă aeroporturile europene.
???? PRESS RELEASE: @ACI_EUROPE today rebutted claims made by @IATA that the increase in air fares in Europe is well below inflation while airport charges would have increased much above it.
Read the full statement????https://t.co/eHr8Bpk8ud pic.twitter.com/femVcdq49k— ACI EUROPE (@ACI_EUROPE) November 14, 2023
Această tendință de creștere a continuat și în octombrie, a precizat ACI, adăugând că tarifele au crescut cu 47% atunci când au fost rezervate cu trei luni în avans.
”Confruntându-ne cu date inexacte și înșelătoare, este esențial să se stabilească de informare cu privire la modul în care tarifele aeriene și taxele de aeroport au fost de fapt evoluat.
Nu numai că aceste companii aeriene au putut să indice presiunile inflaționiste în ceea ce le cer consumatorilor, ci au fost în măsură să
exercite o putere semnificativă de stabilire a prețurilor datorită presiunilor asupra ofertei și a capacității disciplinei.
Bravo lor! În schimb, multe aeroporturi nu au reușit încă să reflectă presiunile inflaționiste în tarifele de utilizare, iar autoritățile de reglementare adesea nu țin cont de aceste presiuni și de modul în care datoriile acumulate în perioada pandemiei, și care le afectează capacitățile de investiții”, a afirmat Olivier Jankovec, directorul general al ACI Europe, în declarația menționată.
Financial Times a raportat la începutul lunii noiembrie că Uniunea Europeană face presiuni asupra companiilor aeriene din cauza creșterii prețurilor.
Citește și: Traficul aerian a depăşit nivelul dinaintea pandemiei. Adrian Cojoc, ROMATSA, spune cifrele
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News