Guvernul a aprobat propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care tarifele poliţelor RCA să nu crească în următoarele 6 lun.
Publicitate
"Astăzi s-a aprobat hotărârea de guvern propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Principalul scop al acestei propuneri pe care noi am avansat-o în urma discuţiilor cu toate părţile implicate a fost ca, pe următoarele 6 luni, tarifele practicate de societăţile de asigurări să nu crească pe această perioadă. De asemenea, pentru protejarea populaţiei, am avut mai multe prevederi în această hotărâre de guvern, care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asigurătorului.
Acestea sunt cele mai importante schimbări sau propuneri în această hotărâre, dar cel mai important este ca în următoarele şase luni să nu avem creşteri de tarife pe piaţa RCA şi, doi, să venim cu soluţii în această perioadă pentru a adresa problemele identificate legislative pe care le avem în legislaţia actuală în piaţa RCA", a explicat Valentin Ionescu, directorul general al Direcţiei Asigurări din Autoritatea de Supraveghere, potrivit Agerpres.
El a adăugat că ASF va propune modificarea Legii 132 (RCA) până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, cel mai probabil în luna mai.
"În această propunere vom adresa problemele identificate, dar vom şi implementa recomandările Directivei MTPI, directivei RCA, care este obligatoriu a fi implementată şi în România de la 1 ianuarie 2024", a mai declarat Ionescu.
"Plafonarea RCA este încă o greşeală pe care tot noi o vom plăti scump. În România nu suferim doar din cauza lui Putin şi a ceea ce se mai întâmplă în lume, ci mai ales din cauza gândirii comuniste a PSD-PNL. Au plafonat preţul lemnelor de au dispărut lemnele de pe piaţă. Acum plafonează preţurile RCA. Ce înseamnă asta? Că îi forţează pe toţi să facă ce a făcut Euroins şi toate schemele piramidale din piaţă. Să ţină preţuri mai mici care să nu facă faţă costurilor", a scris fostul ministru al Economiei, pe Facebook.
Claudiu Năsui adaugă că nicio companie nu va accepta să stea pe o piaţă unde face pierderi.
"Singurul motiv pentru care ar accepta aşa ceva este pentru că după 6 luni vor exploda preţurile şi vor compensa pierderile de acum. Nu de alta, dar rezervele pe care trebuie să le ţină sunt reglementate de ASF printr-o directivă europeană. Acolo nu pot schimba nimic. În final, tot şoferii români vor plăti preţuri mai mari", precizează Năsui.
În opinia sa, dacă voia să ieftinească RCA-ul, guvernul putea să permită asiguratorilor să lucreze doar cu service-urile cu care au contract şi să elimine plafonarea la şoferii foarte riscanţi. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu