Țările din Europa în care serviciul militar este obligatoriu. Lista statelor care vor să-l reintroducă

Agerpres
Agerpres

Declarațiile șefului Marelui Stat Major al Armatei au adus din nou în atenția publică reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România.

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei, a vorbit de curând despre posibilitatea intrării României într-un război, pe fondul agresiunii ruse în Ucraina în ultimii 2 ani.

Declarațiile sale au surescitat întreaga opinie publică din România și a fost deschisă, din nou, discuția despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu în țara noastră. 

Având în vedere acest lucru, vă prezentăm țările europene în care serviciul militar obligatoriu este în vigoare, dar și țările care vor să-l introducă ori care ridică problema unui conflict deschis cu Federația Rusă, în urma ultimelor evoluții belicoase de pe continentul european.

Astfel, țările din UE în care serviciul militar este obligatoriu sunt: Grecia, Austria, Danemarca, Suedia, Finlanda și cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Ca urmare a faptului că o însemnată parte din aceste state au graniță comună cu Federația Rusă, este lesne de înțeles de ce serviciul militar a fost păstrat în vigoare și cetățenii sunt instruiți pentru a-și apăra țara.

Serviciul militar este obligatoriu, de asemenea, în Norvegia, Republica Moldova și în Ucraina, țara atacată de Rusia în februarie 2022. De asemenea, serviciul militar obligatoriu este prestat de toți bărbații cetățeni elvețieni, iar femeile pot și ele presta serviciu militar voluntar. 

Rusia și Belarus, țări partenere, au de asemenea serviciul militar obligatoriu. La fel și Cipru, Armenia și Azerbaidjan.

Precizăm și că Franța a lansat în 2019 o formă de recrutare mai blândă a tinerilor prin care să urmeze un serviciu civic voluntar.

Țări care vor să reintroducă serviciul militar obligatoriu și care vorbesc de un război cu Rusia

În ceea ce privește reintroducerea serviciului militar obligatoriu, oficiali cu rang înalt din mai multe națiuni europene au vorbit în ultimele luni despre necesitatea ca aceste state să adopte din nou instruirea populației pentru un eventual război.

Boris Pistorius, ministrul Apărării din Germania, a spus de curând că Berlinul trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu.

„Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase“, a declarat Boris Pistorius.

De asemenea, ministrul Apărării din Polonia, a vorbit despre posibilitatea unui război cu Federația Rusă. Țara va reintroduce serviciul militar obligatoriu începând de anul acesta.

„Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi“, a declarat el.

La începutul acestui an, ministrul Apărării din Serbia, Milos Vucevic, a anunţat că Statul Major al Forţelor Armate va prezenta preşedintelui Serbiei, în calitate de comandant şef, şi parlamentului o iniţiativă de a anula decizia de suspendare a serviciului militar obligatoriu.

Tot în ultimele săptămâni, discuția despre un conflict cu Federația Rusă a fost aprinsă și în Marea Britanie, unde chiar șeful Statului Major al Armatei, generalul Patrick Sanders, a întrebat dacă „ar trebui britanicii să se pregătească de război?”. El a spus că Marea Britanie ar trebui să pregătească „o armată de cetățeni” în cazul unui conflict deschis între NATO și Rusia. Ministrul Apărării din Marea Britanie nu a dar credit celor spuse de șeful Statului Major al Armatei.

Karel Řehka, seful Statului Major al Armatei Cehe, a vorbit și el, la finalul anului trecut, despre implciațiile unui război cu Federația Rusă, spunând că țara sa va lupta în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

„Armata se pregătește pentru un scenariu negru, adică un război cu un adversar cu arme nucleare. Țara noastră se va apăra ca parte a NATO”, a spus el.

Antonio Costa, fostul premier din Portugalia, a exclus când era în funcție revenirea serviciului militar obligatoriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel