EXCLUSIV  Țările europene în care sunt salarii mai mici ca în România. "Experimentul" lui Rareș Bogdan: Al doilea cel mai populat oraș cu români din lume nu este Cluj, nici Constanța

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rareș Bogdan, europarlamentar liberal, a explicat ce salarii sunt în alte țări europene, de ce vor să se întoarcă românii, ce obstacole întâmpină și ce "experiment" inedit a făcut în străinătate.

Rareș Bogdan, candidat PNL pentru Parlamentul European, a fost invitat, vineri, 7 iunie 2024, la emisiunea electorală DC Votez, într-un dialog alături de analistul politic Bogdan Chirieac și jurnalistul Val Vâlcu. Emisiunea a fost difuzată de la ora 13:00 pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora, dar și pe Youtube DCNews și pe Facebook DC News, DCNewsTV și ȘtiriDiaspora. Înregistrarea poate fi accesată pe canalele online menționate.

Rareș Bogdan a explicat în cadrul emisiunii situația salariilor în anumite țări europene, respectiv cum vor românii să se întoarcă în țară, de ce obstacole se lovesc în acest sens, și ce "experiment" a făcut pe străzile din Londra și Bruxelles.

Ce-i oprește pe români să se întoarcă acasă

"Noi am încercat să venim cu ILR, cu școală în limba română. E o problemă legată de limba română pentru copiii născuți în Spania, Italia, Germania, Marea Britanie. Gândiți-vă că doar în Anglia am avut anul trecut 17.200 de copii născuți acolo, în Germania 8.000. Care e problema acestor copii? Copiii aceștia se nasc, iar părinți, ca niște patrioți și niște oameni fantastici, îi învață limba română, dar îi învață limba română vorbită. În momentul în care aceștia vor să se întoarcă cu părinții, și avem peste 7.000 de cazuri în care părinții s-au întors, în zona Bacău, Buzău, Satu Mare, Botoșani, Olt, Prahova, dau de probleme.

Ei doresc după 15-20 de ani să vină cu mici business-uri, să se angajeze, pentru că România a crescut din punct de vedere al serviciilor, al modului cum arată. Nu poți să zici că nu a evoluat. România a evoluat, chiar dacă ritmul ei a fost mai redus decât al Poloniei. Acum în ultimii ani evoluția e una reală. Se vede. Oamenii au venit și au fost nevoiți după 6 luni sau un an să se întoarcă. După scandal cu soțiile, cunosc cazuri din Luton cu 3 copii, veniți la Țăndărei sau la Urziceni, iar oamenii s-au întors pentru că nu s-au putut adapta la școala românească. Ei vorbeau foarte bine românește, dar nu știau să scrie românește la fel de bine", a declarat Rareș Bogdan.

Salariile din alte țări europene

"Școala și Ministerul trebuie să-și facă treaba, nu copiii și părinții de acolo. Noi să le mulțumim că se întorc, altfel ne trezim cu 2 sau 3 milioane de pakistanezi, nepalezi, srilankezi, care vor lucra ogoarele României, în șantierele României și în servicii. De ce? Pentru că nu ai cu cine. Oamenii de afaceri români sunt disperați pentru că au probleme cu forța de muncă. Salariul minim nu mai e 220, e 740 de euro. Nu mai e 220 cât era în urmă cu ani de zile. Atunci, ei vor să se întoarcă. Dar după zic ‘ce ne facem cu copiii? Nu vrem să așteptăm până au copiii 18 ani sau 25 de ani și au terminat inclusiv universitățile sau școlile profesionale’.

Atunci, noi acum la Ministerul Învățământului lucrăm la un proiect pe care să-l implementăm chiar din anul școlar viitor, cel târziu din celălalt, în care să le dăm posibilitatea de 2 ani de zile, clase speciale, în care să învețe să și scrie limba română. O parte dintre oamenii aceștia vor să se întoarcă acasă. În sudul Spaniei, în Grecia, în sudul Italiei, în special zona Siciliei, salariile sunt mai mici acum decât sunt acum în România. În foarte multe domenii. În extrem de multe domenii. Inclusiv în zona de asistență socială, unde noi avem salarii la București, Cluj, Constanța, Timișoara, Iași și Brașov de 800-1200 de euro, iar acolo au ajuns la 650 de la 1400 cât era acum câțiva ani. Nivelul a scăzut foarte mult acolo", a afirmat Rareș Bogdan.

"Experimentul" lui Rareș Bogdan

"Țara cu cei mai mulți români este Marea Britanie. Marea Britanie are oficial 1,4 milioane de români. Al doilea cel mai populat oraș cu români din lume, nu este Cluj, nu este Constanța, Timișoara, Iași, Brașov, sau Craiova. Este Londra. Dacă mergeți pe stradă, în centrul Londrei, în toate regiunile londoneze, nu doar în zona metropolitană, ci în zona centrală dimineața și ridicați capul la orice schelă. Încercați din 10 schele ridicate să salutați în românește. Eu am făcut acest experiment și la Bruxelles și la Londra. Nu există loc de unde să nu răspundă ‘Ce faceți domnul Rareș? Ce faceți aici?’. Nu există în centrul Londrei astăzi", a mai spus Rareș Bogdan.

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel