Țările protejate de „umbrela nucleară” a Rusiei

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fostul ministru al Apărării din Rusia, Serghei Şoigu, a spus care sunt țările protejate de „umbrela nucleară” a Rusiei.

„Umbrela” nucleară a Rusiei, conform doctrinei nucleare actualizate, se extinde în primul rând la țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, scrie Interfax.

„În primul rând, vreau să spun că vechea doctrină prevedea și această umbrelă, așa cum spuneți, inclusiv pentru aliații noștri. Acest lucru a fost clar, au fost indicate în mod clar țările CSTO. Există o adăugare separată, destul de importantă, în opinia mea, se referă la Belarus”, a declarat acesta la o reuniune comună a Consiliului Miniștrilor de Externe, a Consiliului Miniștrilor Apărării și a Comitetului Secretarilor Consiliilor de Securitate OTSC, în Astana.

Belarus găzduieşte arme nucleare ruseşti de mai bine de un an. Potrivit lui Șoigu, în "criteriile de utilizare a armelor nucleare sunt acum menționate și situațiile în care agresiunea împotriva Belarusului este efectuată cu arme convenționale și când însăși existența republicii este amenințată".

Totodată, în declaraţii către presă, Serghei Şoigu a insistat că noua doctrină nucleară rusă este "clară, de înţeles şi transparentă".

"Colegilor, în special cei occidentali, li se cere aşadar să o citească cu calm, cu atenţie", a mai declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Noua doctrină nucleară a Rusiei

Declarațiile lui Șoigu vin în contextul în care, pe 19 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a promulgat noua doctrină nucleară, ce permite răspunsuri cu arme atomice la atacurile convenţionale, iar Duma de Stat (Camera Deputaţilor) a aprobat o creştere de aproape 25% a cheltuielilor destinate apărării pentru anul viitor, care vor reprezenta mai mult de 6 % din PIB, precizează Agerpres.

Aceste măsuri au intervenit pe fondul noilor tensiuni dintre Rusia şi Occident cu privire la lansarea noii rachete balistice ruseşti Oreşnik, capabilă să transporte focoase nucleare, asupra unei fabrici militare ucrainene, într-un atac fără încărcături explozive.

Armenia şi-a îngheţat participarea la OTSC la începutul anului 2023, după ce a denunţat inacţiunea alianţei militare post-sovietice în faţa atacurilor Azerbaidjanului.

"Ne îngheţăm participarea la OTSC nu numai pentru că nu îşi îndeplineşte obligaţiile de a asigura securitatea Armeniei, ci şi pentru că OTSC creează ameninţări la adresa securităţii Armeniei, a existenţei sale viitoare, a suveranităţii şi a statului", a declarat în septembrie premierul armean Nikol Paşinian. 

Acum, statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) sunt: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tajikistan și Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel