Compania TAROM ar solicita piloților să precizeze dacă vor sau nu să efectueze zboruri în Orientul Mijlociu.
TAROM ar solicita piloților să transmită dacă sunt sau nu de acord să efectueze zboruri în Orientul Mijlociu, conform unei surse.
Sursa menționată anterior mai precizează că TAROM ar intenționa să continue în viitorul apropiat să opereze pe aeroporturile din Orientul Mijlociu. De asemenea, compania ar menționa că operarea se desfășoară în baza unor analize de risc zilnice, pentru ca riscurile de siguranță și securitate să fie la cel mai scăzut nivel, în care sunt evaluate toate condițiile de zbor, atât pe rută cât și la destinație.
Zborurile s-ar efectua exclusiv pe bază de voluntariat, mai precizează sursa, care, de asemenea, menționează că TAROM ar preciza că refuzul de a zbura în Orientul Mijlociu nu are niciun fel de implicații asupra piloților.
Reamintim că țări din întreaga lume au elaborat planuri de urgență pentru evacuarea cetățenilor lor din Liban după escaladarea dramatică a conflictului dintre Israel și mișcarea armată libaneză Hezbollah, și după atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului.
Unele țări închiriază avioane deoarece aeroportul din Beirut rămâne deschis.
Iată detalii cu privire la planurile de urgență din mai multe țări, conform Reuters:
Australia
Australia a aranjat sute de bilete de avion pentru ca cetățenii săi să părăsească Libanul și a trimis avioane militare în Cipru ca parte a unui plan de urgență. Planurile sale de urgență ar putea include evacuarea pe mare, deși autoritățile au îndemnat aproximativ 15000 de cetățeni din Liban să plece cât timp aeroportul din Beirut rămâne deschis.
Belgia
Ministerul de Externe al Belgiei a sfătuit cetățenii să plece cât mai curând posibil, a anunțat agenția de presă Belga.
China
Peste 200 de cetățeni chinezi au fost evacuați în siguranță de către Guvern, a anunțat agenția oficială de presă chineză Xinhua.
Canada
Știri din Canada sugerează că va coopera cu Australia în evacuarea cetățenilor pe mare. Planul implică contractarea unei nave comerciale pentru a transporta 1000 de persoane pe zi, a declarat ziarul Toronto Star.
Cipru
Cipru a evacuat joi 38 de cetățeni ciprioți din Beirut cu un avion pus la dispoziție de Grecia. Se estimează că în Liban se află între 1000 și 1500 de ciprioți.
Danemarca
Ministerul de Externe al Danemarcei a îndemnat cetățenii danezi să părăsească Libanul cât mai curând posibil, dar a precizat că nu a inițiat o evacuare, deoarece încă mai există zboruri comerciale din Liban.
Compania aeriană libaneză Middle East Airlines va desfășura zboruri suplimentare din Beirut către destinații din Europa pentru a satisface cererea de călătorii comerciale din afara țării, a declarat Ministerul danez de Externe.
Franța
Franța nu a emis un ordin de evacuare, deși are planuri de mai multe luni. Planurile de urgență actuale se axează pe Cipru și pe aeroportul din Beirut, în timp ce se discută, de asemenea, evacuarea prin Turcia. Franța are o navă de război în regiune, în timp ce un transportator francez de elicoptere va sosi în estul Mediteranei în zilele următoare și va lua poziție în cazul în care se va lua decizia de a evacua cetățenii străini din Liban.
Citește în continuare aici: Ce fac unele țări pentru a-și evacua cetățenii din Liban - Reuters
Pentru a vedea ce a făcut România: Zeci de români, repatriați din Liban cu o aeronavă C 27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News