Tarta cu prune și cremă de vanilie este perfectă pentru orice moment al zilei. Iată cum se prepară...
Ingrediente blat:
Făină 250 g
Praf de copt 7 g
Zahăr 100 g
Ouă 1 buc
Unt 130 g
Esență de vanilie
Ingrediente pentru crema de vanilie:
Lapte 500 ml
Gălbenuș de ou 2 buc
Zahăr 200 g
Amidon 80 g
Esență de vanilie
Smântână lichidă 200 ml
Ingrediente umplutură:
Prune 600 g
Zahăr 1 lingură
Opțional pentru decor zahăr pudră
Cum se prepară
Pregătiți mai întâi crema de vanilie. Puneți într-un castron 200 g de zahăr și 80 g amidon de porumb. Amestecați cu un tel. Adăugați 2 gălbenușuri amestecate cu o furculiță. Adăugați 500 ml lapte. Amestecați totul bine cu telul sau mixerul, până se omogenizează, potrivit ideideretete.net.
Transferați compoziția într-o cratiță și puneți pe foc. Amestecați continuu la foc mic. Când începe să se întărească amestecați energic pentru a se omogeniza. Când devine omogenă și tare, opriți focul. Adăugați esența de vanilie. Amestecați din nou pentru a incorpora esența de vanilie.
Transferați crema într-un castron. Acoperiți cu folie de plastic lipită pe suprafața cremei. Băgați la frigider 1-2 ore să se răcească. Într-un castron puneți 250 g de făină cu 7 g de praf de copt și 100 g de zahăr. Adăugați 130 g de unt la temperatura camerei, 1 ou și esență de vanilie. Amestecați cu un mixer până se omogenizează bine.
Păstrați deoparte 1 lingură mare de aluat. Presărați puțină făină și frământați cu mâna restul de aluat până devine omogen. Într-o tavă de tort ( dimensiune 22 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt întindeți, bine cu palmele, aluatul frământat. Urcați aluat pe marginea formei 1-2 cm.
Scoateți crema de vanilie din frigider și adăugați 200 ml de frișcă lichidă. Amestecați cu un mixer pentru 3-4 minute. Turnați crema de vanilie in tavă peste blat. Întindeți uniform. Curățați 600 g de prune. Tăiați prunele în două și apoi crestați-le.
Așezați prunele uniform, în tavă, peste crema de vanilie. Deasupra presărați 1 lingură de zahăr. Sfărâmițați cu mâna aluatul pus deoparte și distribuiți uniform în tavă peste prune. Băgați tarta la cuptorul preîncălzit la 160 grade Celsius pentru 1 oră. Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet. Opțional pudrați tarta de prune cu zahăr.
BONUS: Plăcintă nemțească plină cu vișine și smântână. Cea mai bună idee pentru weekend. Este senzațională!
Ingrediente
Aluat
300 g făină
1 lingură praf de copt
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
120 g zahăr
120 g unt
esenţa vanilie
2 ouă
un praf de sare
Umplutură
200 g smântână
150 g iaurt
70 g zahăr
esenţaă vanilie
40 g amidon
2 linguri zeamă de lămâie
Stratul de fructe
600 g vișine
250 ml apă
40 g amidon
scorţişoară
Cum se prepară
Sosul de cireșe
Combină cireşele (dacă sunt proaspete, fără sâmburi; dacă sunt din compot, cu tot cu suc şi omiţi apă), cu apă şi puţină scorţişoară. Pune cratiţa la foc mediu, iar când compoziţia se încălzeşte, separă 2-3 linguri de zeamă şi amestecă-le cu amidonul. Pune amidonul dizolvat peste fructe şi amestecă până ce obţii un sos de fructe îngroşat.
Blatul
Cât sosul se răceşte, prepară blatul. Combină făina cu praful de copt, zahărul, sarea şi bicarbonatul. Adaugă untul cât mai rece, cele două ouă şi esenţa de vanilie, continuând să mixezi până ce obţii un aluat omogen. Întinde cu degetele 2/3 din aluat într-o tavă de tort tapetată cu hârtie de copt şi ridică-l pe pereţii tăvii. Adaugă suplimentar 2 linguri de făină peste restul de compoziţie şi preseaz-o cu furculiţa pentru a obţine firimituri din compoziţie.
Crema
Combină iaurtul cu smântâna, zeama de lămâie, esenţa de vanilie, amidonul, ouăle şi zahărul. Omogenizează amestecul.
Cum asamblezi plăcinta cu cireşe
Peste blatul întins în tavă aşază sosul de cireşe, deasupra întinde crema de smântână, iar peste smântână presară din belşug şi cât mai răspândite firimiturile de aluat. Dă plăcinta nemţească cu cireşe şi smântână, pentru 45-50 de minute, la 180 de grade.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu