TAS. Cazul Adrian Mutu-Chelsea, decizie șoc pentru Briliant

Vești neașteptate de la TAS  pentru Adrian Mutu. Reprezentanții Tribunalului Sportiv de la Laussane au decis ca nefondate acuzele pe care cei de la Chelsea le-au adus cluburilor Livorno și Juventus, adică echipele care l-au legitimat pe Adrian Mutu după ce internaționalul român a fost dat afară de la Chelsea. 

Inițial, oficialii londonezilor au solicitat pagube în valoare de 22 de milioane de euro, numai că, potrivit jurnaliștilor de la Gazzetta dello Sport, avocații torinezilor au demonstrat la TAS că există o diferență clară de timp între momentul în care Mutu a fost dat afară de Chelsea și a fost legitimat de Juventus.

TAS a mai decis ca gruparea Chelsea Londra să plătească 20.000 de franci elveţieni, cheltuieli de judecată.

Concret, lui Mutu i s-a reziliat contractul unilateral la data de 29 octombrie 2004, în timp ce angajamentul cu Juventus a fost datat la 12 ianuarie 2005, ceea ce nu contravine regulilor în vigoare.

La 1 august 2003, Chelsea l-a achiziționat pe Adi Mutu de la Parma. Internaționalul român a avut parte de un sezon bun pe "Stamford Bridge", numai că, în septembrie 2004, cariera lui la gruparea londoneză s-a oprit subit. În urma unui control intern anti-doping, stabilit de către Jose Mourinho, Mutu a fost descoperit pozitiv. Nefiind neapărat o încălcare a codului WADA (antidoping), Asociația Engleză de Fotbal l-a suspendat pe Mutu doar șapte luni și l-a amendat cu suma de 20.000 de lire sterline.

Citește și: Adrian Mutu, aproape de un transfer în China

Reprezentanții celor de la Chelsea n-au fost de acord cu această pedeapsă, pe care au considerat-o prea mică și au decis, în mod unilateral, desfacerea contractului de muncă al lui Mutu, cu data de 29 octombrie 2004.

În acel moment, Mutu, care devenise liber de contract și care era în imposibilitatea de a mai juca până la 18 mai 2005, a fost contactat de către Luciano Moggi, managerul general al celor de la Juventus. Acesta i-a propus un contract pe cinci ani, dar tranzacția nu s-a putut realiza pentru că românul era extracomunitar, iar în lot erau deja jucători prea mulți cu acest statut. Pentru a rezolva această chestiune s-a găsit varianta de "adopție" Livorno, "sora mai mică", club care a putut să-l legitimeze pe Mutu. Apoi, l-a împrumutat la Juventus.

În al doilea sezon (2005-2006), Mutu a bifat 33 de jocuri pentru Juventus, timp în care a marcat și șapte goluri, dar la sfârșitul sezonului, 7 iulie 2006. "Briliantul" a fost vândut la Fiorentina.

Citește și: Adrian Mutu, din nou în faţa judecătorilor

Numai că trecerea lui Mutu la Juventus, via Livorno, a stat la baza plângerii pe care cei de la Chelsea au făcut-o la FIFA.

Forul mondial a decis că Mutu nu are nicio vină și că cele două cluburi în speță, Juventus și Livorno, trebuie să achite suma de 22 de milioane de euro. Italienii au făcut însă apel la TAS, iar acest ultim for a dat decizia că Chelsea nu mai trebuie să primescă niciun euro despăgubire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel