Motivarea TAS demontează acuzațiile americanilor în cazul Bărbosu - Chiles. Românca își va primi, vineri, medalia de bronz pe care a recâștigat-o în instanță.
Motivarea Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) demontează acuzațiile în cazul Bărbosu - Chiles, care a ținut prima pagină încă de la finala la sol de la Jocurile Olimpice, unde românca a rămas fără medalia de bronz câștigată ”pe teren”, în fața americancei Jordan Chiles, după ce aceasta a făcut contestație și i-a fost admisă de comisia de arbitre.
În numai câteva secunde, Ana Bărbosu a trecut la extazul câștigării primei medalii olimpice, la agonia coborârii de pe podium. Iar reacția pe care a avut-o tânăra sportivă, a fost una greu de privit.
Ana u can smile now????????????To raise the Romanian flag as high as possible. We are proud of you. You received your bronze medal for which you worked so hard. Congrats, champ!!???????????????? #AnaMariaBarbosu #Gymnastics
— Lavinia ???????? (@Lavinia110202) August 10, 2024
pic.twitter.com/p1WGrAjbxk
De la acel moment, atât cele două sportive, cât și Sabrina Voinea, care la rândul său făcuse contestație, neacceptată, au fost supuse unui stres imens, vizibil în special în social media, unde au curs vorbe grele.
Astfel, ca urmare a hotărârii TAS luată în 10 august, Ana Maria Bărbosu urmează să primească medalia de bronz din finala de pe 5 august, dar și că americanca Jordan Chiles este obligată să returneze medalia primită la Paris, însă pare că aceasta pare că nu va ajunge în posesia gimnastei românce, o altă medalie de bronz ajungând la începutul săptămânii în România, iar Comitetului Olimpic și Sportiv Român a precizat că medalia nu este exact cea primită de Chiles.
TAS a prezentat sentința integral motivată în cauzele ”TAS OG 24-15 Federația Române de Gimnastică și Ana Maria Bărbosu vs Donatella Sacchi și Federația Internațională de Gimnastică și TAS OG 24-16 Federația Română de Gimnastică și Sabrina Maneca-Voinea vs Donatella Sacchi și Federația Internațională de Gimnastică”.
Într-un comunicat de presă, TAS a menționat ”declarațiile scandaloase” care au apărut în presa americană la adresa completului de judecată, asupra Hamid Gharavi, președintele completului, existând suspiciunea de incompatibilitate, deoarece în trecut, acesta a reprezentat România în mai multe cauze de arbitraj internațional.
”TAS condamnă declarațiile scandaloase publicate în anumite mijloace de informare în masă din SUA, care susțin, fără să cunoască cele de mai sus și înainte de analizarea hotărârii motivate, că această comisie, și mai ales președintele acesteia, a fost părtinitoare din cauza altor angajamente profesionale sau din motive de naționalitate.
Având în vedere că niciuna dintre părțile implicate în acest caz nu a contestat vreun membru al comisiei în timpul procedurii, se poate presupune în mod rezonabil că toate părțile au fost mulțumite de audierea cazului lor de către această comisie. Orice critică ulterioară este lipsită de temei sau merit”, a transmis TAS.
Potrivit TAS, la 10 august 2024, Comisia de arbitraj, compusă din Dr. Hamid G. Gharavi (FRA/IRI), președinte, Prof. Philippe Sands KC (GBR/FRA/MRI) și Prof. Song Lu (CHN), a admis în parte cererea depusă de Federația Română de Gimnastică și Ana Bărbosu.
Comisia a stabilit că acea contestație depusă în numele lui Jordan Chiles în finala exercițiului feminin la sol a fost formulată după încheierea termenului de un minut prevăzut la articolul 8.5 din Regulamentul tehnic FIG 2024 și că punctajul inițial de 13.666 acordat lui Jordan Chiles în finala exercițiului feminin la sol va fi restabilit.
Decizia comisiei a fost unanimă, iar în aceeași zi FIG a confirmat că rezultatele finalei la sol de luni, 5 august 2024, vor fi modificate în conformitate cu decizia TAS.
În urma deciziei TAS, Ana Maria Bărbosu încheie pe 3, cu 13.700, Sabrina Maneca-Voinea ocupă locul 4, cu 13.700, iar americanca Jordan Chiles va ocupa locul 5, cu 13.666.
Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14.166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14.133).
Potrivit comunicatului TAS, competența diviziei ad hoc a TAS nu a fost contestată de părțile implicate în această procedură, cu excepția doamnei Sacchi.
Iar notificarea de numire a Dr. Hamid Gharavi în calitate de președinte al grupului a fost însoțită de o declarație scrisă care dezvăluia următorul fapt: ”Reprezint România în arbitraje de investiții în fața ICSID (cauzele ARB/20/15, ARB/22/13 și ARB/16/19)”.
Componența comisiei, cu Dr. Hamid Gharavi în calitate de președinte al comisiei, nu a fost contestată sau contestată de niciuna dintre părți sau părți interesate.
Părțile și părțile implicate care au participat la audierea din 10 august 2024 au confirmat că nu au obiecții cu privire la modul în care s-a desfășurat arbitrajul și au confirmat că dreptul lor de a fi audiate a fost respectat.
Înainte de audiere, comisia a acționat pentru a se asigura că dispune de dovezile necesare pentru a-și forma o opinie cu privire la respectarea regulii de 1 minut.
La audiere, părțile nu au contestat faptul că cererea doamnei Chiles a fost depusă la 1 minut și 4 secunde după ce scorul său a fost afișat oficial pe tabela de marcaj. Toate părțile au acceptat ca fiind clar și determinant raportul întocmit de Omega, cronometrorul oficial al Jocurilor Olimpice, și prezentat chiar de FIG. Nicio parte nu a solicitat admiterea altor probe.
Articolul 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG prevede că antrenorul unei gimnaste poate înainta o sesizare cu privire la scorul D, cu condiția ca solicitarea să fie „făcută verbal imediat după publicarea scorului sau cel târziu înainte de afișarea scorului următoarei gimnaste/sportive sau al următorului grup [...]. Pentru ultima gimnastă sau ultimul grup dintr-o rotație, această limită este de un (1) minut după ce scorul este afișat pe tabela de marcaj. [...] Solicitările verbale tardive vor fi respinse.”
Comisia TAS a constatat că articolul 8.5 este clar și lipsit de ambiguitate și că limita de timp de un minut este stabilită ca un termen limită clar și lipsit de ambiguitate și nu oferă nicio excepție sau flexibilitate.
Comisia TAS a constatat că nicio parte nu a dovedit existența unui mecanism clar și stabilit în legătură cu solicitarea doamnei Chiles sau în timpul performanței gimnastelor pentru a aborda o chestiune atât de importantă precum momentul solicitării unei solicitări de anchetă.
Comisia a constatat că revizuirea care i s-a cerut să o efectueze pentru încălcarea articolului 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG nu se încadrează în așa-numita doctrină a ”terenului de joc”. Comisia nu este solicitată să intervină sau să înlocuiască judecata unui arbitru cu a sa. Aceasta nu interferează cu o decizie a vreunui arbitru sau oficial de pe teren și nu corectează o greșeală de arbitraj sau o eroare de judecată. Mai degrabă, se pronunță pe baza nerespectării de către FIG a obligației de a institui un mecanism de monitorizare și aplicare a unei reguli importante pe care a adoptat-o pentru a proteja sportivii și publicul.
De asemenea, comisia a transmis un mesaj și celeilalte gimnaste din România, implicată în acest caz, Sabrina Maneca-Voinea, care făcuse contestație.
”Comisia este pe deplin conștientă de dezamăgirea pe care acest proces de arbitraj o poate provoca dnei Chiles și dnei Maneca-Voinea, care s-au comportat întotdeauna cu integritate și onestitate și au acționat cu bună credință, și antrenorilor lor respectivi.
Comisia ar dori doar să sublinieze că sarcina sa este de a se pronunța cu privire la lege și la dovezile pe care le are în față, iar în acest caz ambele sunt foarte clare în ceea ce privește regula de un minut și aplicarea acesteia la circumstanțele acestui caz.
Comisia nu are rolul de a aplica principii de echitate, de a atribui medalii sau de a stabili că ar trebui să existe mai mulți beneficiari ai medaliei de bronz, așa cum au propus unele dintre părți”, a mai transmis TAS.
Într-o postare pe platforma X, USA Gymnastics a scris, marți, că ”în timp ce continuăm să sărbătorim succesele echipei USA Gymnasts pe rețelele sociale, să știți că încă lucrăm cu normă întreagă pentru a face dreptate pentru Jordan”.
În urma deciziei TAS, anunțată încă de sâmbătă seară, au apărut și nemulțumirile internauților, care nu și-au cântărit deloc cuvintele și trăirile.
De altfel, au fost mulți care au afirmat că decizia luată de TAS este una rasistă, având în vedere că podiumul după finala de la sol a fost, în premieră, format din sportive de culoare: Rebeca Andrade (Brazilia), Simone Biles (SUA) și Jordan Chiles (SUA), dar și că ”miroase” a corupție la nivel înalt în cadrul TAS.
”Știu un singur lucru. Mai bine nu ați mai încerca să îi luați medalia lui Jordan, Bi**h. Mai bine ați interzice oricărui gimnast român să concureze în America”, a scris un alt utilizator de X.
Iar acest mesaj vine și în contextul în care următoarea ediție a Jocurilor Olimpice are loc la Los Angeles, iar unii nu s-au sfiit să sugereze că ”huiduielile publicului de la LA28 atunci când România va concura în orice sport vor fi asurzitoare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu