Rețeta de "Tașche cu pegmez" este răspândită în Banat și Crișana (în zona Arad) şi datează din secolul 19. Iată cum se prepară.
Ingrediente aluat
• 2 ouă
• 200 de grame de făină (+/- 1 lingura)
• 1 praf de sare
Ingrediente umplutură
• pegmez (un gem consistent de prune, caise sau măceșe)
Ingrediente finisaj
• 100 de grame de pesmet
• 30 de grame de unt sau ulei
• 100 de grame de zahăr
• 1 plic de zahăr vanilat
• făină pentru presărat
• 1 albuș de ou pentru lipit foile
• smântână dulce (pentru frisca) lichidă, pentru servit
Tașche cu pegmez. Se frământă un aluat neted, elastic și nelipicios din ouă, făină și 1 praf de sare. Aluatul se împarte în două părți identice care se întind, pe planul de lucru presărat cu făină, în două foi dreptunghiulare, cât mai egale, scrie unica.ro.
Tașche cu pegmez. Pe suprafața uneia dintre foi se trasează, cu un cuțit sau cu rola de patiserie – fără a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale. În fiecare pătrat se asează aproximativ 1/2 linguriță de pegmez.
Tașche cu pegmez. Cu pensula înmuiată in albușul puțin bătut, se trasează liniile ce delimitează pătratele, se unge și de jur împrejurul foii de aluat. Deasupra se așază cealalta foaie de aluat, se presează bine deasupra porțiunilor unse cu albuș, ca să se lipească. Marginile, eventual, se presară cu puțină făină (dacă e nevoie).
Tașche cu pegmez. Urmând liniile unde cele două foi de aluat s-au lipit între ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cuțit bine ascuțit) în pătrățele. Se pune o oală încăpătoare (4 litri) plină cu apă pe foc. Când apa dă în clocot, se pun în oală tașchele, toate deodată. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra. Între timp, pesmetul se rumenește în unt sau ulei, până ce primește o culoare aurie.
Tașche cu pegmez. Se amestecă pesmetul rumenit cu zahărul și zahărul vanilat. După ce s-au fiert, tașchele se scurg de apă, se tăvălesc prin pesmet apoi se servesc calde, stropite cu smântână dulce și (sau) gem (fluid).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News