Tatăl fetei care a desenat un mesaj anti-război, eliberat din închisoare în Rusia. Videoclipul viral cu momentul reîntâlnirii

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Tatăl unei fete care a desenat un mesaj anti-război a fost eliberat dintr-o închisoare din Rusia, unde fusese condamnat la doi ani pentru criticarea armatei. Cazul a atras atenția internațională după ce fiica sa, Masha, a desenat mesaje precum „nu războiului” și „glorie Ucrainei”, iar școala a raportat desenul poliției.

Un bărbat din Rusia, reținut după ce fiica sa a realizat un desen anti-război, a fost eliberat din colonia penitenciară unde fusese închis. Cazul său a captat atenția la nivel global, după ce desenele fetiței, care conțineau mesajele „nu războiului” și „glorie Ucrainei”, au fost raportate poliției în 2022.

Alexei Moskalev, tatăl lui Masha, a fost ulterior acuzat de critici repetate la adresa armatei ruse pe rețelele de socializare și condamnat, în martie 2023, la doi ani de închisoare pentru „discreditarea armatei”. Într-un videoclip publicat marți, el a fost văzut ieșind din colonia penitenciară din regiunea Tula, îmbrățișându-și fiica, încă purtând uniforma de deținut.

Eliberarea sa a fost confirmată de avocatul său, Vladimir Biliyenko, de la grupul pentru drepturile omului OVD-Info, care a transmis că bărbatul a petrecut două luni într-o celulă de pedeapsă. „A fost doar o cameră de tortură. Celula era de doi metri pe un metru. La început eram singur, apoi au mai pus o persoană. Podelele erau putrede, iar șobolanii umblau peste tot”, a declarat Moskalev.

Problemele familiei au început în 2022, când Masha, pe atunci în vârstă de 12 ani, a desenat un steag ucrainean și un steag rusesc cu mesajul „nu războiului!”. Școala a raportat desenul poliției, iar tatăl său a fost amendat pentru o postare anti-război pe social media. După percheziția locuinței sale în decembrie, Moskalev a fost acuzat în baza codului penal pentru o infracțiune similară.

Potrivit BBC, autoritățile au separat-o pe Masha de tatăl său, plasând-o într-un centru pentru copii și ulterior în grija mamei sale, de care era înstrăinată. Moskalev a fost condamnat în lipsă în martie 2023, după ce a fugit în Belarus, dar a fost arestat și extrădat în Rusia luna următoare.

Cazul său se înscrie într-un context mai larg de deteriorare a drepturilor omului în Rusia, accentuată după invazia Ucrainei din 2022. Un raport recent al ONU denunță brutalitatea poliției, reprimarea presei independente și folosirea de noi legi punitive pentru a reduce la tăcere criticii Kremlinului. Raportul arată că guvernul rus caută să impună viziunea sa asupra conflictului din Ucraina în rândul copiilor, prin lecții obligatorii în școli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel