Taxa aprobată ieri de către Guvernul României, care prevede că diferenta dintre bugetul alocat de autorităţi şi consumul de medicamente să fie suportată 100% de producătorii de medicamente, va creea un adevărat haos în sistem, susţin cei de la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Sorin Popescu, şeful grupului de comunicare ARPIM, a explicat pentru DeCe News, care vor fi implicaţiile pe termen lung ale acestei taxe şi cum vor fi afectaţi oamenii de rând.
"1. Taxa înseamna că tot ceea ce nu poate acoperi statul din nevoile cu medicamentele (100%) trebuie să acopere firmele de medicamente. Imposibil de susţinut. Cum să plateasca firmele rectificările bugetare pe care nu le poate face statul? Ministrul spunea că se poate ajunge ca taxa să fie şi 60%-70% din vânzarile totale.
2. Producătorii sunt singurii care plătesc ceea ce nu “poate plăti bugetul sănătăţii”. Nu bugetul de stat. Nu farmaciile. Nu distribuitorii. Asta înseamnă că producătorii trebuie să plătească TVA-ul, marjele de distribuţie ale farmaciilor şi ale distribuitorilor. Cu alte cuvinte, pentru o vânzare peste buget din care producătorii încasează 100 de RON aceştia trebuie să plăteasca “înapoi” peste 130 de RON. Absurd, nesustenabil şi inechitabil.
3. Clawback înseamnă că trebuie să dai ceva înapoi. Aici ni se iau banii înainte de a ne fi plătiţi (noi trebuie să plătim în 25 de zile însa statul ne plăteşte după un an)
4. Depăşirea bugetului se împarte între companii pe market share. Adică dacă depăşirea a fost făcută de o singură companie care a crescut foarte mult iar celelalte au scăzut, toate vor plăti pentru depăşirea primeia. Este absurd pentru că noi suntem în competiţie. Mai mult, în loc să se fi creat un mecanism de autocontrol al creşterii (bugetul împărţit pe market share şi apoi fiecare să plătească cât a depăşit) noua lege ne aruncă într-o competiţie între noi care să crească mai mult.
5. Penalităţile pentru neplată constau în excluderea medicamentelor de pe lista de compensate. Adică dacă un producator nu plăteşte bolnavul rămâne fără acele medicamente. Unde mai este responsabilitatea statului?
6. Aceasta taxă va putea fi aplicată în viitor şi altor investitori străini, deci nu încurajează investiţiile străine ci le descurajează", a explicat Popescu.
Citeşte şi:
Prima misiune pentru Ritli: taxa care îi pune în cap pe producătorii de medicamente
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci