Formularea Ordonanţei de Urgenţă care prevede că diferenta dintre bugetul alocat de autorităţi şi consumul de medicamente să fie suportată 100% de producători, invită micii afacerişti cu medicamente, care nu au un brand de apărat, să încerce să ocolească legea pentru a-şi menţine profitul. În acelaşi timp, companiile care vor plăti taxa prevăzută de noua ordonanţă, ce poate ajunge la 60%-70% din vânzări, sunt ameninţate cu falimentul, lipsa medicamentelor urmând a fi resimţită în mod direct de către cei care au nevoie de aceste medicamente.
Potrivit textului publicat luni în Monitorul Oficial, pentru persoanele juridice care nu plătesc taxa în termen de 180 de zile de la data scadenţei, medicamentele pentru are deţin autorizaţie vor fi excluse din listele de compensare ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Stabilirea, calculul şi declararea contribuţiei se efectuează de către persoanele obligate la plata acesteia“, se mai arată în textul Ordonanţei de urgenţă. Cei care nu depun aceste declaraţii riscă o amendă cuprinsă între 1000 şi 5000 de lei, un interval ridicol ţinând cont de sumele puse în joc în industria farmaceutică. Astfel, dacă micii afacerişti cu medicamente prezenţi în România îşi pot permite o amendă de maximum 5000 de lei, marile companii, care susţin în mod real nevoia de medicamente a sistemului sanitar, nu pot risca să piardă sume mult mai mari, prin afectarea cotei de piaţă în România şi prin deficitul de imagine provocat de o amendă de 5000 de lei.
Vezi aici textul Ordonanţei de Urgenţă privind taxa clawback
Procătorii de medicamente atrag atenţia asupra faptului că noua taxă este inechitabilă şi îi împinge la faliment. „Producătorii sunt singurii care plătesc ceea ce nu poate plăti bugetul sănătăţii. Nu bugetul de stat. Nu farmaciile. Nu distribuitorii. Asta înseamnă că producătorii trebuie să plătească TVA-ul, marjele de distribuţie ale farmaciilor şi ale distribuitorilor. Cu alte cuvinte, pentru o vânzare peste buget din care producătorii încasează 100 de RON aceştia trebuie să plăteasca înapoi peste 130 de RON. Absurd, nesustenabil şi inechitabil“declara pentru DeCe News Sorin Popescu, şeful grupului de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Citeşte şi:
Prima misiune pentru Ritli: taxa care îi pune în cap pe producătorii de medicamente
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News