Producătorii de medicamente spun că pacienții riscă să rămână în continuare fără medicamente ieftine dacă legislația nu va fi modificată. Ieftinirea medicamentelor se află într-o relație de dependență cu taxa clawback aplicată producătorilor de medicamente.
Taxa clawback este acea taxă impusă producătorilor pentru tot ceea ce depășește bugetul fix dedicat medicamentelor către statul român. Această taxă este într-o continuă creștere care forțează producătorii de medicamente generice să retragă anumite produse pentru că prețul lor de vânzare devine sub prețul de producție, a explicat Adrian Grecu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Taxa clawback a fost criticată și de oficialii străini din domeniul sănătății, informeaza Realitatea TV.
„Taxa clawback este foarte neproductivă. Trebuie eliminată. În România, practic nu se cheltuiește suficient pentru sănătate și, de asmeenea, nu vă promovați proactiv așa cum o fac celelalte piețe prin produse biosimilare și generice”, a spus Jacek Glinka, președintele Medicines for Europe.
[citeste si]
Povara cade pe umerii producătorilor locali, care sunt nevoiți să suporte cheltuieli mai mari. Și nu sunt singurii. Din cauza taxelor, nici străinii nu se grăbesc să investească în piața farmaceutică românească.
„Producătorii de medicamene sunt discriminați pentru că avem nevoie de cele mai mici prețuri din Europa pe care trebuie să le aplicăm în România și asta ne impactează și dacă vrem să facem export. Niciun producător care vrea să facă o investiție în România nu o va face. Și am dat exemplul unui producător de vaccinuri care, din cauza taxei clawback, nu a făcut o investiție în România, ci a făcut-o în altă țară”, a declarat Dragoş Damian (APMGR).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News