EXCLUSIV  Taxa de depozitare a gunoiului, "atât de mică, încât devine sursă de venit pentru cei care o încasează". Geanin Şerban: Trebuie să fie mai scump să depozitezi, decât să reciclezi

Sursă foto: Captură Video dezbatere
Sursă foto: Captură Video dezbatere

Geanin Șerban, preşedinte Asociația OIREP Ambalaje, a vorbit despre majorarea taxei pe depozitare, după principiul ”trebuie să fie mult mai scump să depozitezi decât să reciclezi”.

”Taxa de depozitare este întotdeauna necesară pentru a fi o stavilă în depozitare și a-i determina pe toți să reintroducă cantitățile în reciclare. În România, de ani de zile, această taxă de depozitare este la o valoare atât de mică încât se transformă, sper să nu greșesc, într-o sursă de venit pentru cei care o încasează. Astăzi este la aproximativ 80 de lei, se discută de ani de zile creșterea la măcar 120 de lei, pe un principiu simplu: trebuie să fie mult mai scump să depozitezi decât să reciclezi. În același timp, complementar, s-a făcut referire, inclusiv de către autorități la implementarea concretă a principiului ”plătești cât arunci”. La fel trebuie cumulat inclusiv cu taxa de depozitare. Cel care nu face nimic, ca obligație a fiecărui cetățean de a colecta separat, să plătească mult mai mult decât cel care face un efort minim, am afirmat noi în campania națională pe care am derulat-o. În gospodăria fiecăruia să pună separat deșeurile și după cum preciza domnul director Teodoru, va influența inclusiv costurile finale ale întregului proces de reciclare.

Putem vorbi în continuare de lipsa infrastructurii, atât ca structură, cât și ca număr pus la dispoziția cetățeanului și putem vorbi și de eficiența campaniilor de conștientizare. În lipsa acestor măsuri la nivel național, nu vom putea avea pretenția că vom realiza obiectivele de reciclare. Surprinzător, în loc să alocăm timp și resurse pentru a discuta și a implementa lucruri complete care ar putea duce la realizarea obiectivelor, avem surprinderea să ne trezim cu prevederi legislative care practic duc un sistem funcțional, inclusiv domnul Vișan a recunoscut că poate să fie perfecționat, duc un sistem funcțional într-o zonă de impredictibilitate fantastică. Sunt două prevederi de impact în modificările pentru legea 196. Cea la care a făcut referire domnul Vișan este legată de prejudiciul pe care un eventual colaborator pe lanț îl realizează, iar noi, asociația OIREP, întotdeauna am susținut și vom susține în continuare ca prejudiciul să fie integral în sarcina celui care îl creează”, a spus Geanin Șerban, Președinte, Asociația OIREP Ambalaje, în cadrul dezbaterii "Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative", organizată de DC MEDIA GROUP.

Youtube video image

Teme de dezbatere - Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative

Există în prezent în România un cadru legislativ predictibil în domeniul reciclării?

Ce influență au schimbările legislative asupra companiilor care activează în segmentul reciclării?

Cadrul legislativ afectează circuitul Managementului Deseurilor de Ambalaje din România (producători, importatori, OIREP-uri, colectori, reciclatori, ADI-uri, UAT-uri, salubriști). Care sunt principalele soluții pe termen scurt, mediu și lung?

Ce efect vor avea schimbările legislative asupra soluțiilor de ambalare utilizate?

Principalele măsuri care trebuie adoptate, conform cerințelor UE prevăd ca până în anul 2030 toate ambalajele introduse pe piață să fie reutilizabile sau reciclabile într-un mod economic viabil.

Problemele de pe piața reciclării deșeurilor electrice.

Țintele de reciclare și valorificare vor aduce majorări în prețurile de reciclare, colectare. Începând cu anul 2023, ţintele cresc la 65%, iar din 2025 şi la 70%. Cum vor acționa autoritățile?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel