Taxa de habitat, contestată în instanță de USR

USR
USR

USR sector 2 va depune, marţi, la Consiliul Local, o plângere prealabilă privind taxa de habitat impusă cetăţenilor, iar ulterior va acţiona în instanţă Primăria de sector şi CL.

Alegeri prezidentiale 2024

"Vom ataca (taxa - n.r.) în contencios administrativ, astăzi depunem plângerea prealabilă la Consiliul Local. De asemenea, vom face sesizare la Autoritatea Naţională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în vederea corectării formularului pentru impunerea acestei taxe şi vom face o sesizare către Consiliul Concurenţei pentru încălcarea dispoziţiilor date şi încălcarea deciziei date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind organizarea licitaţiei. În august 2018, ÎCCJ a dat o decizie definitivă şi irevocabilă prin care Primăria este obligată să organizeze licitaţie pentru serviciul de salubrizare. Această licitaţie nu e organizată, a fost pus în dezbaterea Consiliului de trei ori un caiet de sarcini care a fost respins fără argumente şi după aceea a apărut acest act adiţional pentru Supercom, care e extrem de avantajos pentru operator şi extrem de dezavantajos pentru cetăţean", a declarat, marţi, Radu Mihaiu, preşedinte al filialei USR sector 2, într-o conferinţă de presă.

El a susţinut că taxa e "abuzivă", deoarece a fost adoptată fără dezbatere publică, e calculată "absolut aberant" şi pentru că nu au fost respectaţi paşii pentru a organiza licitaţia pentru serviciul de salubrizare.

Ce se întâmplă cu valoarea taxei de habitat

Radu Mihaiu a arătat că, în urma unor hotărâri luate de Consiliul Local sector 2 în decembrie 2018, valoarea taxei de habitat creşte scriptic de la 8,46 lei/lună/persoană la circa 13 lei/lună/persoană, dar practic, prin instituirea unei suprataxe pentru necolectare selectivă, se va ajunge la 20 de lei/lună/persoană.

"În acest moment, avem în cadrul sectorului o colectare selectivă de 0,05%. Dacă sectorul nu ajunge în martie să aibă o colectare selectivă de 20%, se va percepe de la fiecare cetăţean al sectorului o suprataxă al cărei cuantum nu a fost stabilit încă, dar care este discutat a fi până la 50% din valoarea taxei, (...) ducând taxa de habitat la 20 de lei pe locuitor (...). O familie cu doi copii va plăti 1.000 de lei pe an. Pentru 2019 va fi o subvenţie de 30 de lei pe an pe persoană, de anul viitor nu va mai fi aceasta", a spus Mihaiu.

Potrivit datelor incluse în plângerea prealabilă adresată de USR sector 2 Consiliului Local, taxa de habitat cu destinaţia specială de salubrizare de 13,23 lei/persoană/lună va fi plătită doar de către persoanele fizice, deşi de unele dintre activităţile prevăzute a fi finanţate din taxă beneficiază numai persoanele juridice cu sediul în sectorul 2, iar de altele întreaga comunitate.

Conform USR sector 2, "prin acest act adiţional se introduce o bonificaţie la tarif pentru operatorul de salubrizare, care e stimulat să întreţină un grad de colectare selectivă scăzut, dar şi o suprataxă pauşală pentru toţi locuitorii sectorului 2.

În absenţa infrastructurii de colectare selectivă, generatorii/deţinătorii de deşeuri nu au posibilitatea de a atinge ţintele fixate la 20% pentru fracţia uscată colectată, respectiv de 50% randament de sortare al fracţiei uscate", se arată în plângere.

USR sector 2 menţionează că, deşi PSD şi PNL au promis taxă zero în campanie, s-a ajuns în situaţia în care sectorul 2 să aibă "cea mai mare taxă din ţară", votată de consilierii social-democraţi şi liberali.

"Există o hotărâre a ÎCCJ ce obligă la organizarea unei licitaţii pentru desemnarea unui nou operator de salubrizare. Cu toate acestea, este evident că se fac eforturi pentru blocarea organizării licitaţiei. (...) În formularul declaraţiei de impunere pentru stabilirea taxei de habitat se cer atât numele şi prenumele celor care locuiesc la unitatea locativă a contribuabilului, cât şi CNP-ul şi calitatea faţă de proprietar. Din punctul de vedere al USR, astfel de informaţii sunt excesive", precizează sursa citată.

Vezi și: COD FISCAL. Nouă taxă pe construcții

Protest 10 august. Jandarmeria Română, felicitată de lideri importanți pentru intervenție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel