Se va introduce o taxă pentru persoanele nevaccinate. Cum e posibil și cine a luat decizia.
Provincia canadiană Quebec, puternic afectată de valul Omicron, va introduce în săptămânile următoare o nouă taxă, pe care a denumit-o "contribuţie la sănătate" şi care va afecta doar persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, transmite marţi AFP, citează Agerpres.
"Lucrăm la o contribuţie la sănătate" pentru "toţi adulţii care refuză să se vaccineze" deoarece aceştia reprezintă "o povară financiară pentru toţi" locuitorii din Quebec, a declarat marţi prim-ministrul provinciei canadiene, François Legault.
Potrivit acestuia, procentul de 10% din populaţia provinciei Quebec care nu a primit nicio doză de vaccin până în prezent nu ar trebui să "dăuneze" celor 90% care s-au vaccinat.
"Nu trebuie să plătească toţi pentru asta", a subliniat Legault în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că guvernul provinciei francofone se gândeşte ca suma de plătit să fie una semnificativă.
"Înţeleg şi simt aceste bombăneli la adresa minorităţii nevaccinate care, păstrând proporţiile, ne blochează spitalele", a adăugat el.
Prim-ministrul Quebec-ului a explicat că cei 10% de adulţi nevaccinaţi reprezintă 50% din persoanele aflate la terapie intensivă şi a calificat situaţia ca fiind şocantă".
În încercarea de a opri noul val, provincia Quebec a anunţat pe 30 decembrie reimpunerea anumitor restricţii, inclusiv interdicţia de circulaţiei pe timpul nopţii începând cu ora 22:00 şi interzicerea reuniunilor private.
În total, 2.742 de persoane cu COVID-19 sunt internate în Quebec, o provincie cu aproximativ opt milioane de locuitori şi aproximativ 255 de persoane la terapie intensivă.
Numărul spitalizărilor continuă să crească şi în Ontario, provincia învecinată şi cea mai populată din Canada, unde sunt spitalizate 3.220 de persoane (753 în ultimele 24 de ore). Numărul persoanelor aflate la terapie intensivă a crescut şi el cu 30, ajungând la un total de 477.
Hans Kluge, cel mai înalt oficial al OMS pentru Europa, a precizat că mai mult de jumătate din populația continentului se va infecta cu varianta de coronavirus Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni.
„Europa a înregistrat peste 7 milioane de noi cazuri de COVID-19 în prima săptămână a anului 2022”, a declarat Kluge, directorul OMS, într-un briefing de presă.
„În acest ritm, Institutul pentru Măsură și Evaluare a Sănătății estimează că peste 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni”, a spus Kluge, potrivit AlJazeera.
Măştile din material textil au devenit rapid preferate în pandemie, iar unul dintre motive este că aduc o pată de culoare în vremuri tulburi. Cu toate astea, tulpina Omicron ar trebui să ne facă să ne regândim opţiunile, avertizează specialiştii.
În SUA, tot mai mulţi experţi în sănătate publică fac apel la populaţie să treacă de la măştile textile la cele N95, deoarece se crede că măştile textile nu sunt suficient de bune împotriva noii tulpini. În unele instituţii din SUA, deja nu se mai poate intra cu mască textilă pe faţă. Măsura vine şi după ce doar luni au fost testaţi pozitiv 1,4 milioane americani, un record în pandemie.
"Omicron este incredibil de infecţios, probabil cel mai contagios patogen de pe planetă. O mască textilă nu mai face nimic în stadiul ăsta, sunt complet inutile împotriva acestui tip de patogen aerosolizat. Nici măştile chirurgicale nu sunt atât de eficiente pe cât ar trebuie să fie. Adevărul este că avem pe piaţă măşti bune, care ne protejează. Trebuie să le purtăm", a decclarat Lawrence Gostin, profesor de drept sanitar la Universitatea din Georgetown, dar şi director al Centrului OMS pe Drept Sanitar Global.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu