Când se vorbește despre situația economică din Slovacia, imaginea generală nu pare a fi departe de cea a României.
Noul Guvern din Slovacia va viza o pondere mai ridicată din profiturile băncilor în bugetul pe 2024 şi va căuta reducerea deficitului bugetar, a anunţat premierul Robert Fico, transmite Reuters.
Precedentul Executiv renunţase în 2020 la taxa specială pe bănci, care fusese impusă de fostul Cabinet de stânga condus de Fico, înainte de demisia sa, în 2018.
Ajuns din nou premier, Fico sprijină reintroducerea taxei, în condiţiile în care autorităţile trebuie să reducă deficitul bugetar, care ar urma să fie unul dintre cele mai ridicate din zona euro.
Săptămâna trecută, Fico a declarat că finanţele publice sunt într-o stare "crudă" şi Guvernul are nevoie de "miracole" pentru a consolida, a stabiliza finanţele şi a menţine standardele sociale.
"Intenţionăm să taxăm profiturile băncile şi vrem ca taxarea generală a băncilor să fie semnificativ mai ridicată în 2024 decât a fost înainte", a afirmat premierul slovac, conform Agerpres.
Printre principalele bănci din Slovacia se află CSOB (divizie a KBC Group), Slovenska Sporitelna (divizie a Erste Bank), Raiffeisen's (RBIV.VI) Tatra Banka (divizie a Raiffeisen) şi VUB (divizie a Intesa Sanpaolo).
Deficitul bugetar al Slovaciei este estimat să ajungă până la 7% din PIB în 2023, în urma majorării beneficiilor sociale şi a cheltuielilor, pentru a atenua povara preţurilor ridicate la energie.
Noul buget, pe care Fico îl vrea finalizat până la finalul acestei luni, pentru a asigura aprobarea sa până la 31 decembrie 2023, va include măsuri cum ar fi majorarea pensiilor şi subvenţii la creditele ipotecare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci