Taxă TV. Romașcanu demontează principalul argument contra: Am fost la TVR

Lucian Romșacanu, consilier al Președintelui Director General al TVR în perioada 2014 - 2015, a făcut o analiză privind eliminarea taxei TV.

Acesta a demontat argumentul pierderii independenței editoriale a posturilor naționale de radio și televiziune ca urmare a trecerii finanțării din zona publicului telespectator în zona guvernamentală.

"As vrea să vă propun în această postare o scurtă analiză legată de eliminarea taxei TV. Cunosc în detaliu situația TVR, am fost aproape un an în perioada 2014-2015, consilierul Președintelui Director General al TVR și pot comenta pe date concrete situația reală.

După cum știm, PSD a decis să accelereze debirocratizarea prin eliminarea a 102 taxe printre care si taxele radio si TV. Măsura a fost deja votată dar o serie de comentatori, unii de bună credință, dar neinformati sau alții cu clare interese directe în zonă au criticat măsura cu diverse argumente; cel mai des întâlnit a fost acela al pierderii independenței editoriale a posturilor naționale de radio și televiziune ca urmare a trecerii finanțării din zona publicului telespectator în zona guvernamentală. Nimic mai FALS.

Voi dezvolta argumentația pe câteva paliere:

1. Situația economică a TVR este una dezastruoasă, cu datorii în jurul a 200 milioane EURO atât către bugetul de stat cât și către furnizori privați sau parteneri.

2. Finanțarea

- taxa TV este principala sursă de finanțare dar nu singura, chiar și în acest moment un procent însemnat din necesarul de finanțare al TVR vine din alocări bugetare (în special destinate a asigura costurile de transmisie a semnalului canalelor TVR)

[citeste si]

- taxa TV de 4 RON pe luna este una din cele mai mici din Europa, ea reprezintă într-un an doar 0.21% din venitul mediu anual al unui român. Prin comparație, la capătul celălalt se află Danemarca și Macedonia, cu peste 0.80% din venitul mediu anual iar în zona de mijloc de 0.40%-0.50% din venitul mediu anual al unui locuitor găsim majoritatea țărilor care se finanțează prin taxe de la populație (Austria, Suedia, Germania, Franța, Norvegia)

- Cei 4 RON pe luna plătiți de populație nu ajung integral în conturile TVR, colectarea se face prin parteneri, companii de distribuire a energiei electrice, care percep un comision care poate ajunge și la peste 15%

- Nivelul de 4 RON/lună (de fapt un net de cca. 3.50 RON) este evident insuficient pentru redresarea situației curente iar o majorare a valorii taxei nu poate intra în discuție dintr-o serie de motive, obiective si subiective: aversiunea rezonabilă a populației, nivelul veniturilor, lipsa de performanțe a TVR etc.

- Subfinanțarea TVR poate fi la un moment dat și un caz de siguranță națională căci ruperea legăturii cu organismele europene partenere, în special cu EBU, prin neplata obligațiilor, ne pune în poziția de a fi izolați informațional în momente limită", a spus Lucian Romașcanu.

3. Controlul asupra modului de cheltuire al banilor și, în general, asupra activității TVR, nu aparține direct populației plătitoare de taxe ci se desfășoară, în ultimă instanță, prin Comisiile de Cultură ale Parlamentului

- din 1994 de când TVR are legea sa de funcționare (legea nr. 41) au existat permanente discuții privind independența editorială deși în toată această perioadă a existat taxa TV, deci argumentul conform caruia finanțarea de la buget ar influența independența editorială nu se susține

- independența editorială depinde, până la urmă, de calitatea si verticalitatea jurnaliștilor și a șefilor de redacții și mai puțin sau de loc de zona de unde vine finanțarea

- în schimb, reforma profundă a instituției, un control riguros al folosirii resurselor, asigurarea unui buget corect construit și transparent sunt premizele unei televiziuni naționale performante, echilibrate și care își poate îndeplini menirea constituțională", a mai spus Lucian Romașcanu.

"În concluzie decizia PSD de renunțare la taxa TV este una corectă, un real beneficiu pentru populație fără potențialul de a influența în vreun fel calitatea actului jurnalistic; în plus, finanțarea centralizată poate aduce redresarea instituției și aducerea ei în locul meritat, de instituție cheie a statului român", a conchis social-democratul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel