Taxarea profiturilor băncilor. Boloș vorbește despre modelul italian

Boloș
Boloș

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre modelul italian de taxare a profiturilor băncilor. 

„Anumite state membre ale Uniunii Europene au început să taxeze profiturile băncilor și ne uităm numai la modelul Italiei: 40% aplicat asupra profitului se virează la bugetul de stat.”, a spus Marcel Boloș. 

Cu cât va taxa România?

„Integrarea aceasta urmează să fie analizată în cadrul coaliției de guvernare și poate să fie taxă adițională, adică plătește impozitul pe profit și 1% din cifra de afaceri, ceea ce, dacă ne referim în cote procentuale de impozit pe profit, ar însemna 16%, plus încă 1% din cifra de afaceri.", a spus Marcel Boloș. 

Întrebat câți bani se strâng din această măsură aplicată băncilor, ministrul a spus: „Peste două miliarde de lei în anul 2024.”

Când va intra în vigoare

„Am spus că este decizia coaliției de guvernare și că în funcție de cum va evolua deficitul bugetar în următoarele luni, dar și de momentul în care se vor aproba măsurile fiscale de către Parlament, în funcție de acest moment se va decide data intrării în vigoare.”, a spus Marcel Boloș. 

 

Marcel Boloș a făcut mai multe declarații și după ședința de coaliție care a avut loc aseară.

"Sunt trei tipuri de măsuri mari pe care le analizează Guvernul. Prima măsură este cea referitoare la reducerea de cheltuieli publice, pentru că este, dacă vreţi, o măsură care ţine de respectul pe care trebuie să îl purtăm pentru folosirea banilor publici şi mai ales a celor care provin din impozite şi taxe. A doua măsură este cea referitoare la combaterea evaziunii fiscale şi măsuri pentru o colectare mai bună a impozitelor şi taxelor pe care le avem de administrat pentru bugetul public. Cea de-a treia măsură este cea referitoare la ajustarea fiscală sau măsurile fiscal-bugetare pe care le-am dezbătut în această seară, dar şi pentru care am avut un dialog deschis cu Comisia Europeană", a spus Marcel Boloș.

Cât despre supărarea  celor de la PNL - că nu cunosc în ce constau cele trei pachete - ministrul de Finanţe a spus:

"Este o supărare fundamentată, până la urmă, dar nici nu se putea discuta despre un pachet de măsuri care, atât în relaţia cu Comisia Europeană, a suferit modificări, a fost discutat cu Comisia Europeană şi, de obicei, de acolo venim cu o solicitare de măsuri suplimentare fiscal-bugetare.

Până la urmă, coaliția îşi asumă o decizie politică pe pachetul de măsuri fiscale. Este lesne de înţeles că discuţiile pe fond pot să aibă loc după ce acest pachet de măsuri fiscal-bugetare este consolidat, agreat. În mare parte, este agreat la nivelul coaliţiei de guvernare."

VEZI ȘI:  Ciolacu neagă austeritatea: Eu am văzut în actul normativ că o sa crească salariile https://www.dcnews.ro/ciolacu-neaga-austeritatea-eu-am-vazut-in-actul-normativ-ca-o-sa-creasca-salariile_929038.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel