Noua Zeelandă ar introduce aceste noi taxe pentru emisiile de gaze de la oi și vaci de abia din 2025.
Noua Zeelandă a lansat miercuri un plan proiect pentru a stabili un preț aplicabil taxelor care ar urma să fie impuse pentru emisiile de gaze de la oi și vaci, în încercarea de a aborda una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră din țară, potrivit Reuters.Tot în acest sens, Noua Zeelandă a început ceea ce spune că este primul program genetic din lume pentru a preîntâmpina schimbările climatice prin creșterea oilor care emit cantități mai mici de metan. Tehnicile de modificare a genelor sunt recunoscute ca o modalitate potențială de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de la animale; cu toate acestea, controalele de reglementare din multe țări ale lumii stau în calea experimentării pe scară largă a acestei idei. Emisiile biologice de la rumegătoare precum oile și vacile contribuie major la formarea metanului în atmosferă. Au existat campanii pentru a determina populaţia să mănânce mai puțină carne roșie sau pentru a produce carne „vegetariană” în laboratoare, dar aceștia sunt pași mici, totuși, în ceea ce pare a fi o problemă majoră.
În prezent, Noua Zeelandă găzduiește 5 milioane de oameni, 10 milioane de vite şi... 26 de milioane de oi. Conform planului aflat în proiect, fermierii ar plăti pentru emisiile de la animale din 2025. Gazele agricole de scurtă și lungă durată vor fi tarifate separat, dar se va folosi o singură măsură pentru a calcula volumul acestora. Veniturile din schema vor fi investite în cercetare, servicii de dezvoltare și consiliere pentru fermieri. O decizie finală cu privire la această schemă este așteptată în decembrie 2022.
Noua Zeelandă se face remarcată nu doar prin iniţiativele legislative inedite dar şi prin măsurile pe care le-a aplicat, de pildă, pe perioada pandemiei de COVID. După doi ani în care statul a stat cu graniţele închise, australienii se reîntorc în Noua Zeelandă. Din martie 2020, a fost restricţionat accesul celor din afară, cu excepția unei bule de călătorie de scurtă durată între Noua Zeelandă și Australia anul trecut, care a fost suspendată după câteva luni pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu