Traumatismele cranio-cerebrale (TCC) reprezintă principala cauză de dizabilitate în țările industrializate și în curs de dezvoltare și principala cauză de mortalitate în rândul tinerilor. În întreaga lume, aproximativ 10 milioane de oameni suferă anual un traumatism cranian, principalele cauze care conduc la producerea unui TCC fiind accidentele rutiere (peste 50%), căderile (cca 22%) și agresiunile fizice (cca 15%), la care putem adăuga accidentele sportive sau de altă natură.
Despre acest subiect s-a vorbit la a-XX-a ediție a Congresului al Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology.
Astăzi, la Cracovia, în Polonia, s-au deschis porțile celei de-a-XX-a ediții a Congresului Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN), eveniment aniversar care reunește peste 250 de neurologi și neurochirurgi, din 16 țări, al căror obiectiv principal va fi prezentarea și aprofundarea celor mai noi descoperiri științifice medicale în tratarea traumatismelor cranio cerebrale. Vedeți mai multe despre eveniment aici - https://www.dcnews.ro/polonia-cracovia-a-xx-a-editie-a-congresului-al-academy-for-multidisciplinary-nuerotraumatology-lista-participanti_915947.html
Majoritatea traumatismelor cranio-cerebrale sunt minore (80-90%) și nu necesită intervenție medicală în urgență. Dar există câteva semne de avertisment, care nu ar trebui trecute cu vederea de către pacienți sau familiile acestora și anume sângerarea masivă la nivelul zonei lovite sau de la nivelul nasului, gurii sau urechilor, pierderea stării de conștiență, durere puternică de cap asociată cu amețeală, somnolență sau greață cu vărsături, paralizie, probleme de coordonare, de vorbire sau de vedere. În primele ore sau zile de la producerea unui traumatism, pot să apară simptome/semne noi, complicații neprevăzute, iar starea pacientului se poate agrava brusc, evoluând în unele cazuri până la moarte subită.
Tulburările cognitive (atenție, memorie, limbaj, percepție), afective și comportamentale sunt cele mai frecvente și importante cu care se confruntă acești pacienți, ele având un impact deosebit și asupra familiei dar și a societății. Aceste deficite determină o dependență socială a bolnavilor, chiar în absența unor dizabilități fizice, afectând capacitatea de muncă, relațiile familiale, activitățile zilnice.
“În abordarea acestor afecțiuni, mai ales în cazul celor severe, rămâne extrem de importantă crearea unui circuit complex care să poată oferi servicii medicale complete pornind de la intervenția neurochirurgicală în urgență și până la neuroreabilitarea pacientului, iar un management adecvat presupune existența unor echipe multidisciplinare (neurochirurg, neurolog, psiholog, kinetoterapeut, logoped, etc) care să asigure un tratament individualizat, pregătirea specialiștilor în acest domeniu fiind mai mult decât necesară – aceasta devine obligatorie, iar dezvoltarea rapidă a registrului PRESENT va reduce eforturile acestor echipe și totodată va eficientiza substanțial actul medical aferent fiecărui pacient în parte”, a precizat Președintele EFNR și al SSNN, Prof.Dr. Dafin Mureşanu.
Cele mai frecvente complicații pe termen scurt asociate TCC includ disfuncția cognitivă, dificultățile de procesare senzorială și comunicare, convulsiile imediate, hidrocefalia, pierdere de lichid cefalorahidian (LCR), leziuni ale structurilor sistemului nervos, tinitus, insuficiență de organ și politrauma.
Politrauma poate include disfuncții pulmonare, cardiovasculare, gastrointestinale, dezechilibre hidro-electrolitice și hormonale, tromboză venoasă profundă, coagulare excesivă și leziuni nervoase.
Pe de altă parte, cele mai frecvente complicații psihiatrice sunt reprezentate de depresie, anxietate generalizată, atacuri de panică, tulburări fobice, tulburare de stres posttraumatic, dependență de diverse substanțe. Cefaleea este o complicație obișnuită a leziunii traumatice cerebrale, în special a celor ușoare. Aceste dureri de cap pot avea caracteristicile migrenei, ale tensiunii sau a altor tulburări de cefalee primare, dar sunt adesea mixte, nesistematizate și pot fi dificil de gestionat. Durerile de cap pot apărea foarte des, dacă nu chiar zilnic, și adesea cefaleea încetinește recuperarea după un traumatism.
Mai trebuie amintit că principalele tipuri de leziuni cerebrale traumatice sunt: fracturile craniene, contuziile cerebrale, dilacerările cerebrale, injuria axonală difuză, hematoamele extradurale, subdurale și intracerebrale. Fracturile craniene sunt rezultatul unui impact cranian sever și pot fi însoțite de oricare dintre leziunile enumerate mai sus.
Anual, în întreaga lume, peste 10 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral (TBI). În fiecare an, în Europa, 1,6 milioane de pacienţi sunt internaţi cu diagnostic de traumatism cranio-cerebral, iar dintre aceştia aproximativ 70.000 decedează. În România incidenţa TBI este peste media europeană (150-300 de cazuri/ 100.000 de locuitori) de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi.
VEZI ȘI: Premieră în România și Polonia: O bază de date a pacienților cu traumatisme cranio-cerebrale (TCC). Ce presupune - https://www.dcnews.ro/premiera-in-romania-si-polonia-o-baza-de-date-a-pacientilor-cu-traumatisme-cranio-cerebrale-tcc-ce-presupune_915957.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci