Te-a mușcat o căpușă? Trebuie să faci asta IMEDIAT!

Muşcătura de căpuşă poate fi fatală dacă nu se intervine rapid / Pxhere
Muşcătura de căpuşă poate fi fatală dacă nu se intervine rapid / Pxhere

Iarba înaltă din parcuri şi zonele verzi din spaţiile de joacă ascund unii din cei mai de temut duşmani pentru sănătatea noastră: căpuşele. Vezi ce trebuie făcut imediat după ce ai constatat că ai fost muşcat. Este important să ştii asta şi să nu intri în panică!

Invazia căpușelor a din nou un subiect de actualitate. Specialiştii atrag atenţia celor care merg în zone cu multă verdeaţă să se îmbrace corespunzător, să poarte pantaloni şi haine cu mânecă lungă. Nu uita! În cazul în care o căpuşă se fixează pe piele este obligatorie prezenţa imediată la medic. Poţi încerca să o scoţi chiar tu, dar numai dacă te simţi stăpân pe situaţie şi ştii exact ce ai de făcut. Ai grijă să NU rupi căpuşa! De regulă, se rupe din zona gâtului iar capul şi, implicit, aparatul bucal rămân în piele. Dacă se întâmplă aşa ceva, mergi de urgenţă la camera de gardă a unui spital sau la serviciul de chirurgie, scrie lyme.ro.

Încearcă metoda de extragere cu băţul de chibrit!

Totuși, există o metodă pe care medicii nu o recomandă: îndepărtarea căpușei cu ajutorul unui băţ de chibrit. Înnebunită după aroma fosforului umed, căpușa este dispusă să părăsească inclusiv corpul nostru de îndată ce simte acest miros. Metoda exemplificată mai jos este deja cunoscută şi dă mereu rezultate:

Youtube video image

Ce riscuri există?

Pentru a se hrăni cu sânge, căpușele își introduc sub pielea gazdei un segment al gurii cu formă tubulară, numit hiposom. De o parte și de alta, hiposomul are doi clești (denumite chelicere) care funcționează ca niște cârlige pentru a-i permite o fixare fermă în piele. Tot pentru o mai bună atașare pe corpul gazdei în timpul hrănirii, majoritatea speciilor de căpușe secretă în salivă o substanță ca un ciment. Pot rămâne până la 10 zile pe corpul-gazdă, după care se desprind și cad.

Căpușele pot transmite boli deosebit de grave, precum boala Lyme, encefalita sau febra hemoragică. Dintre toate, boala Lyme este cea mai frecventă afecțiune provocată de căpușe. Se întâmplă însă destul de rar să ne îmbolnăvim după mușcătura de căpușe, iar dacă avem totuși acest ghinion, sunt toate șansele să facem o formă ușoară de boală. Nu este cazul să intrăm în panică dacă găsim o căpușă pe corp, dar trebuie să urmăm câțiva pași importanți pentru a preveni îmbolnăvirea.  După extragere, locul trebuie foarte bine dezinfectat cu spirt sau iod. Sunt peste 850 de specii de căpușe în lume. În România, au fost identificate aproximativ 30 de specii și numai câteva dintre ele transmit boli oamenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel