Unele boli sau afecțiuni pot fi recunoscute după anumite mirosuri specifice ale gurii / pielii și nu au nicio legătură cu igiena, precizează medicul Vasi Rădulescu.
„Ei bine, anumite boli sau afecțiuni severe pot fi recunoscute imediat după anumite mirosuri specifice ale gurii / pielii și nu au nicio legătură cu igiena. Dacă, în ciuda igienei riguroase corporale și dentare, simți mirosuri dubioase, e timpul să mergi la medic de urgență.
Mirosul de mere putrede / acetonă – poate indica o stare cetoacidozică ce apare în diabe t- frecvent se întâlnește în debutul unui diabet de tip 1 (un copil cu un astfel de miros apărut deodată, asociat cu alte semne poate indica această patologie) sau persoanele cu diabet dezechilibrat. Această halenă cetonică (halenă = miros neplăcut al respirației) poate indica și etilism acut (intoxicație cu alcool)
Mirosul amoniacal apare în stări uremice, sau mai este cunoscut ca foetor hepatic în stările de ciroză avansată.
Mirosul de migdale amare apare tipic în intoxicația cu cianuri.
Un miros înțepător de ouă alterate este caracteristic intoxicației cu hidrogen sulfurat.
Mirosul neplăcut de pește poate indica insuficiență hepatică. Uneori această afecțiune este asociată și cu mirosul de ridichi de pământ.
Intoxicația cu arsenic și compuși organo-fosforici (de exemplu – insecticide) este asociată cu miros de usturoi.
Mirosul de sirop de arțar al urinii poate indica leucinoză, o boală ereditară caracterizată prin tulburarea metabolismului acizilor din organism, cu alterarea conștienței, mișcări anormale ale corpului și ochilor, retard mental, comă”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.
Mâncarea condimentată „provoacă inflamație vasculară și uneori chiar ruptura lor, ceea ce poate duce la apariția unor pete purpurii pe față. Dacă ai rozacee, o condiție frecventă la femeile postmenopauză, îți poate declanșa o nouă erupție. De asemenea, provoacă încălzirea corpului, ceea ce te va face să transpiri, iar în combinație cu bacteriile de la suprafața pielii pot apărea alte probleme”, a explicat Vasi Rădulescu.
„Băuturile carbogazoase și energizante accelerează moartea celulelor și, în afară de bulele gaz, conțin și foarte mult zahăr, îți predispun dinții la carii, predispun la îngrășat”, a mai zis medicul.
„Alcoolul, care produce deshidratare masivă, iar pielea ta..e compusă 63% din apă. Atunci când bei apă, se hidratează întâi toate celelalte organe, pielea este ultima, prin urmare va arăta uscată și rigidă și nu se poate proteja împotriva ridurilor”, a mai zis acesta. Continuarea, AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News