Pate-ul este un mic dejun preferat de mulţi. Cel mai bun pate, însă, este cel făcut în casă, întins pe pâine proaspătă. Iată cum se prepară foarte rapid. Încearcă reţeta de revelion.
Pentru a face pate de casă, ai nevoie de jumătate de kilogram de ficat de pui, o ceapă mare, 150 de grame de unt, sare, piper şi 2 linguri de ulei.
În primul rând, trebuie să încingi o tigaie la foc mediu, să pui o lingură de ulei şi 20 de grame de unt în ea, iar apoi să adaugi ceapa tăiată fin, sare şi piper. Ceapa o prăjeşti până capătă o culoare aurie. Poţi scoate ceapa într-un bol sau o poţi lăsa în tigaie la pasul următor. Adaugi încă 30 de grame de unt şi a doua lingură de ulei, apoi pui ficatul de pui, din nou sare şi piper, şi prăjeşti circa 10 minute. Ficatul trebuie să fie încă roz la interior, pentru că dacă îl prăjeşti prea mult, pate-ul nu va mai fi fin.
Ficatul gata prăjit, ceapa şi restul de unt le pui în robotul de bucătărie şi le mixezi până când se transformă într-o pastă cremoasă. Pui compoziţia într-un bol şi bagi la frigider pentru cel puţin 2 ore.
Poftă bună!
Şi, aşa cum am spus, pate-ul de casă merge excelent cu pâine proaspătă. Iată cum se face cea mai simplă pâine de casă. Conform Savori Urbane, ai nevoie de 1 kg făină tip 550 sau 650, 700 ml apă călduţă, 25 g drojdie proaspăta sau 7 g drojdie uscată, 20 g sare, şi puţin ulei pentru uns blatul de lucru.
Puneţi 600 ml apă într-un bol, sfărâmaţi drojdia şi o dizolvaţi în apă. Dacă folosiţi drojdie uscată, e suficient să o presăraţi peste apă. Presăraţi şi o mână de fâină peste apă şi lăsaţi timp de 10 minute să se activeze.
După asta, adăugaţi toată făina şi frământaţi. Aluatul în acest moment este unul lipicios. Presăraţi sarea peste aluat, dar şi restul de apă, şi omogenizaţi. De aici, puteţi frământa aluatul fie pe blatul de lucru, fie într-un mixer special, dacă aveţi aşa ceva. Nu este nevoie să puneţi făină pe masă, ci doar să ungeţi cu ulei.
După frământat, întindeţi şi împăturiţi aluatul de mai multe ori. Metoda se numeşte "stretch and fold". Lăsaţi aluatul să se odihească într-o tavă sau bol tapetat cu ulei.
Încălziţi cuptorul la 250 grade Celsius şi puneţi un vas cu apă, cam de 2 degete, în cuptor. Aburii proveniţi din fierbere vor ajuta în momentul în care pâinea va fi la copt.
Trebuie, de asemenea, să crestaţi pâinea, înainte de a o băga la cuptor, pentru a evita ruperea ei. Nu ungeţi pâine cu nimic, nici cu apă, nici cu ulei, nici cu ou.
Băgaţi pâinea în cuptor şi setaţi cronometrul la 20 de minute. După cele 20 de minute, scoateţi apa din cuptor şi mai lăsaţi pâinea încă 30 de minute.
Când scoateţi pâinea din cuptor, puteţi verifica dacă este coaptă ciocănind pe fundul ei. Dacă sună a gol, e gata! Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News