Te-ai trezit că "prietenii" nu-ţi mai vorbesc dintr-odată? Nu ţi se mai răspunde la mesaje? Tocmai ţi-ai luat "ghosting"!

Ghosting-ul e tot mai întâlnit în rândul tinerilor. Poate provoca traume pe termen lung / Foto: Pxhere
Ghosting-ul e tot mai întâlnit în rândul tinerilor. Poate provoca traume pe termen lung / Foto: Pxhere

Ce este "ghosting-ul", cum îl recunoşti şi cum îţi poate afecta relaţiile. Nu e ca atunci când "îţi iei seen". Ghosting-ul e definitiv, fără cale de întoarcere.

Ghostingul este un termen relativ nou, folosit în vorbirea colocvială și care se referă la întreruperea bruscă a contactului cu cineva, fără a-i oferi acelei persoane niciun avertisment sau explicație. Fenomenul apare mai ales în cazul întâlnirilor de natură romantică, de regulă a celor care "se înfiripă" online și se manifestă prin dispariția bruscă a cuiva, asemenea unei fantome, de unde și denumirea. 

Când dai "block" cuiva pe reţelele sociale se cheamă că i-ai făcut ghosting

Termenul de „ghosting” nu se aplică, însă, doar în relaţiile amoroase ci şi în cele de presupusă amiciţie. A devenit uzual odată cu creșterea numărului de site-uri de matrimoniale iar în 2017 a fost recunoscut ca termen oficial. Explicația pentru care a fost introdus ca și concept și a devenit foarte uzitat este că într-o interacțiune online este mai ușor să dispari asemenea unei fantome, fără ca nimeni să dea de tine. Pur şi simplu, încetezi să mai răspunzi la mesaje, întrerupi orice contact, dai block persoanei pe care vrei să o "abandonezi" şi te faci nevăzut.

Ghosting-ul e comod, e un "Adio" tacit şi la îndemână

De ce, totuşi, recurg unii oameni la ghosting? Pentru că e mai comod, mai simplu şi mai ușor să dispari pur și simplu decât să te încarci cu povara de a explica unei alte persoane de ce nu mai vrei să continui legătura. Cei care nu agreează să stea la poveşti şi să despice firu-n patru aleg ghosting-ul ca metodă "de dat flit" în tăcere, fără scandal, fără discuţii, fără uşi trântite, fără bilete de adio şi fără resentimente. Psihologii zic că ar fi "arma" laşilor, a celor care refuză să se confrunte cu realitatea sau, după caz, ar fi metoda preferată de asociali şi introvertiţi. Persoana care inițiază ghostingul dorește de cele mai multe ori să evite confruntarea sau să trebuiască să gestioneze suferința altcuiva, așa că preferă să întrerupă comunicarea, așteptându-se ca acest lucru să fie un indiciu suficient pentru celălalt. Al doilea motiv ar putea fi opțiunile mult prea multe pe care le are cineva pe un site de întâlniri și care creează supraaglomerare și oboseală în exces. Cei mai mulți dintre cei care apelează la astfel de rețele se întâlnesc virtual cu mai multe persoane, așadar nu stau să lungească prea mult conversația cu cineva și trec la următoarea cucerire.

E la fel de periculos şi de traumatizant ca şi bullying-ul

Nu mai trebuie spus că acest ghosting e toxic şi are efect negativ asupra persoanei care cade victimă, deoarece vine cu sentimente de furie, frustrare și neîncredere. Pe lângă durerea adusă de despărțirea în sine, apare și aceea cauzată de lipsa motivelor şi a explicaţiilor. Victima asimilează mesajul că nu merită nici măcar un ultim cuvânt, ceea ce o face să se simtă devalorizată şi trădată. Specialiștii sugerează ca persoana care face ghosting-ul să nu fie, totuşi, atât de lipsită de milă şi de maniere şi să trimită măcar un ultim mesaj. Este nevoie de "closure", adică de o închidere şi o definitivare a relaţiei, chiar şi a unei relaţii de doar o zi. Astfel vor fi evitate posibilele traume psihologice pe care victima le poate suferi ulterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel