Un gât rigid este o problemă obişnuită în societatea modernă. Petrecem ore în şir la calculator, stăm cu ochii în telefoane, dormim mai puţin decât trebuie şi de mutle ori în poziţii greşite. Toate acestea ne pot face să ne trezim dimineaţa cu "gât de lup". Cercetările au raportat că peste 12% dintre bărbaţi şi mai mult de 17% dintre femei suferă din cauza durerilor sau a rigidităţii de la nivelul gâtului.
Vestea bună este că toate aceste dureri de la nivelul gâtului pot fi înlăturate uşor prin mai multe metode. Când este făcut corect, un masaj delicat al zonelor dureroase îţi poate alunga durerile musculaturii spatelui. În afară de asta, un masaj poate reduce, de asemenea, durerile de gât, precum şi nivelul de stres şi creşte mobilitatea. Aceste exerciţii simple te pot ajuta să scapi de disconfortul, de multe ori chinuitor, provocat de blocajul la nivelul gâtului! Iată ce poţi face ca să eviţi astfel de situaţii şi cum poţi să-ţi recapeţi mobilitatea în cazul în care zorii te-au găsit... înţepenit.
Prea multe perne în pat pot fi dăunătoare pentru gât în timpul somnului. Înălţimea "turnului" de perne pe care obişnuieşti să-l pui sub cap când citeşti sau priveşti la tv menţine gâtul într-o poziţie nepotrivită, flexat, ceea ce duce la apariţia durerilor imediat după ce te-ai ridicat. De asemenea, evită să foloseşti perne foarte rigide, deoarece acestea nu permit prea multe mişcări ale gâtului.
Cu alte cuvinte, sunt indicate câteva întinderi de cum te-ai ridicat dimineaţa din pat. Puţină mişcare la trezire şi oprirea activităţilor zilnice pentru o întindere sunt foarte utile pentru a alunga sau a preveni rigiditatea gâtului. Începe cu rotiri de umeri, apăsând pe omoplaţi de mai multe ori. Coboară încet o ureche spre fiecare umăr. Roteşte încet capul la stânga, apoi la dreapta. Du o palmă la o ureche şi apasă uşor cu degetele în timp ce opui rezistenţă pentru a-ţi menţine capul în poziţie verticală, mişcare care contractă musculatura gâtului.
Această tehnică este folosită în practicile de acupunctură linguală şi constă în stimularea vârfului limbii de 10 până la 30 de ori cu o furculiţă sau cu degetele. Limbile noastre conţin informaţii valoroase despre problemele corpului nostru, inclusiv problemele gâtului. Acupunctura poate oferi ajutor în astfel de situaţii, prin ameliorarea durerii.
Pentru a reduce inflamaţia locală, alternanţa cald-rece ar putea face minuni. Aplică puţină gheaţă înfăşurată în tifon sau o compresă rece pe zona cu probleme, apoi pune o compresă îmbibată în apă caldă pentru a stimula fluxul de sânge. Ambele tratamente sunt eficiente şi rămâne la latitudinea ta dacă alegi să le aplici alternativ sau să te axezi pe una singură.
Dacă, totuşi, nimic nu dă rezultate, adresează-te medicului de familie şi, în paralel, mergi la câteva şedinţe de acupunctură. Această tehnică este utilizată de mii de ani de medicina chineză şi constă în introducerea unor ace fine în anumite puncte ale corpului pentru a reduce tensiunea şi intensitatea durerilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu