Te-ai vaccinat împotriva COVID dimineața sau după-amiaza? Efectele se schimbă în funcție de momentul zilei, spune un studiu

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Conform unui nou studiu, este foarte important când te vaccinezi - dimineața sau după-amiaza?

Un studiu recent a arătat că nivelurile de anticorpi sunt mai mari la persoanele care sunt vaccinate după-amiaza. Astfel, această cercetare, publicată în revista „Journal of Biological Rhythms”, arată că răspunsul la vaccin poate fi afectat de ritmurile circadiene.

„Studiul nostru observațional oferă o dovadă a conceptului că ora din zi afectează răspunsul imun la vaccinul SARS-CoV-2, constatări care pot fi relevante pentru optimizarea eficacității vaccinului”, explică coautorul lucrării, Elizabeth Klerman, cercetător la Spitalul General din Massachusetts (MGH). Ceasul nostru circadian intern de 24 de ore reglează multe aspecte ale fiziologiei, inclusiv răspunsul la boli infecțioase, dar și la vaccinare.

Simptomele unor boli și acțiunea multor medicamente variază în funcție de momentul zilei

Persoanele cu boli pulmonare tind să aibă o severitate mai mare a simptomelor și o alterare a funcției respiratorii în anumite momente ale zilei, de exemplu.

Echipa de cercetători a evaluat numărul anticorpilor după vaccinul împotriva coronavirusului în rândul a aproape 2.800 de lucrători din domeniul sănătății, ale căror probe de sânge au fost colectate în momentul vaccinării, ca parte a programului de prevenire a infecțiilor din Regatul Unit. Experții au descoperit că răspunsurile anticorpilor au fost mai mari, în general, la oamenii care au fost vaccinați mai târziu în cursul zilei. Răspunsurile anticorpilor au fost, de asemenea, mai mari la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer, la femei și la persoanele mai tinere, pe lângă efectul orei din zi de vaccinare.

O limitare a studiului a fost lipsa de date privind istoricul medical și de medicație al subiecților, precum și modelele de somn și de lucru în schimburi, care pot influența, de asemenea, răspunsul la vaccin, scrie 20min.es.

Aceste rezultate vin în contradicție cu ceea ce se știa până acum despre momentul la care se efectuează vaccinul, în special vaccinul împotriva gripei. Potrivit studiilor de până acum, vaccinarea antigripală, la primele ore ale dimineții, favorizează un răspuns imun mai puternic la bărbații vârstnici. Explicația ar fi că vaccinul împotriva COVID-19 și vaccinul gripal au mecanisme de acțiune diferite.

„Dacă aceste rezultate sunt confirmate prin studii ulterioare, am putea să le recomandăm persoanelor vârstnice sau cu boli cronice să se vaccineze după-amiaza, astfel încât să aibă șanse mai mari să dezvolte un răspuns imun mai puternic, deci și o protecție mai ridicată împotriva bolii, a spus dr. Elizabeth Klerman, coautorul studiului.

Experții subliniază că, în orice caz, mai important decât orice este să ne vaccinăm, fie că o facem dimineața sau după-amiază.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel