Te deranjează zgomotul făcut de oameni când mestecă? De ce boală suferi

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

A mânca cu o persoană care face zgomot când mestecă poate fi una dintre cele mai neplăcute situații pentru cei care se simt deosebit de deranjați de aceste sunete.

VEZI ȘI: Poliția avertizează cu privire la pericolul de a avea acest buton al telefonului activat. Hackerii îți vând datele pe dark web sau te pot șantaja

Deși este adevărat că poate părea o manie a celor care nu pot suporta asta, are foarte puțin de-a face cu asta, deoarece are o explicație medicală.

Unul dintre cei mai urmăriți farmaciști de pe TikTok, @farmaceutico_enfurecido, a postat un videoclip pe contul său în care, cu umor, explică de ce apare neplăcerea tipică pe care mulți o simt când aud pe cineva mestecând.

„Te deranjează enorm zgomotul pe care îl face lumea când mestecă? Dar nu o deranjare normală, ci o iritare care te face să fii de rău?”, întreabă farmacistul la începutul videoclipului.

Apoi, creatorul de conținut a dezvăluit că, dacă ți se întâmplă asta, nu este pentru că ești o persoană maniacă, ci pentru că ai o tulburare. „Se numește misofonie și este iritarea extremă față de sunetele pe care le auzim zilnic”, explica farmacistul.

„Cel mai comun este zgomotul când se mănâncă, dar poate fi și sunetul unui pix sau tic-tac-ul unui ceas, chiar și cineva respirând puternic”, continuă să explice specialistul, care susține că nu există leac pentru această tulburare de care suferă 5% din populație.

Ce este misofonia

Misofonia este o tulburare caracterizată printr-o reacție extremă de disconfort sau iritare față de sunete specifice, în special cele comune din viața de zi cu zi. Persoanele cu misofonie pot avea o reacție emoțională puternică la sunete precum:

Mestecatul

Zgomotul produs de respirație

Sunetul de tastare

Sunetul făcut cu pixuri sau alte sunete repetitive

Aceste reacții pot include anxietate, furie, iritare sau chiar panică, ceea ce afectează calitatea vieții celor care suferă de această tulburare. Deși nu există un tratament specific pentru misofonie, unele tehnici de gestionare a stresului sau terapia comportamentală pot ajuta la reducerea impactului acestor sunete asupra vieții de zi cu zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel