DC News a adresat câteva întrebări Colegiului Medicilor Stomatologi din România în contextul în care oamenii nu au în ce cabinet stomatologic privat să mai meargă din cauza crizei generate de COVID 19.
Răspunsurile arată că nu se știe cu ce s-ar putea confrunta cei câțiva medici din spitalele de stat în caz de urgențe stomatologice. De altfel, autoritățile nu au părut interesante să vadă necesarul, să elaboreze politici etc.
Nu s-a discutat despre implicarea medicilor stomatologi privați. Pacienții pot fi programați prin telefon, să nu intre în contact, să primească primele informații, cum se întâmplă la medicul de familie. Protecția este necesară pentru orice pacient. În plus se impun nebulizări, adică ar putea la unul doi pacienți pe zi să facă dezinfectare, decomprimând sistemul public și alinând suferințele. Dacă este o limitare birocratică, să se ceară schimbarea.
Rezidenții și studenții pot veni să ajute voluntari. De asemenea, stomatologii privați ar putea să vină voluntari în cabinetele din spitale... dar nu este bine că se aglomerează spitalele.
În rândurile de mai jos găsiți răspunsurile de la Colegiul Medicilor Stomatologi din România:
Având în vedere că majoritatea cabinetelor stomatologice funcționează în sistem privat, nu există o centralizare la nivel național cu privire la numărul total de cazuri de urgențe tratate.
Colegiul Medicilor Stomatologi din România a anticipat o astfel de întrebare care este cât se poate de pertinentă și a trimis, în urmă cu două zile, inclusiv către redacția dumneavoastră, un comunicat de presă în care a definit urgența stomatologică atât pentru medici (vezi atasament), cât și pe înțelesul pacientului. Vă redăm mai jos declarația doamnei profesor:
"Știm cu toții foarte bine că serviciile de sănătate din România sunt mult mai accesibile din punctul de vedere al costurilor față de cele practicate în afara țării, iar medicina dentară este în topul preferințelor pacienților români, și nu numai. Acesta este și motivul pentru care la noi în țară s-a dezvoltat un adevărat turism medical pe partea de stomatologie – calitatea serviciilor medicale este foarte mare, iar prețurile practicate sunt mai reduse comparativ cu alte țări. Știm de asemenea că majoritatea românilor plecați în străinătate, pe perioada vacanțelor sau a concediilor petrecute în țară, profită de ocazie să-și rezolve și problemele stomatologice, mai ales dacă sunt intervenții de mare amploare.
În această situație însă, având în vedere perioada deosebit de gravă pe care o traversăm și în care este imperios necesar să oprim transmiterea virusului SARS-CoV-2, îi rog insistent pe medicii stomatologi să respecte cu strictețe măsurile anunțate de autoritățile statului. În afară de infecție, sângerare și durere, nimic altceva nu reprezintă urgență!" – prof. dr. Ecaterina Ionescu, președinte Colegiul Medicilor Stomatologi din România
Raspunsul la aceasta intrebare il puteti afla de la Ministerul Sănătății și de la autoritățile locale, fiind în puterea acestora să aprobe orice modificare în organigrama spitalelor aflate în subordine. Cu alte cuvinte, ar fi putut exista serviciul de medicină stomatologică în fiecare unitate de primiri urgențe din țară dacă managerii de spital ar fi făcut demersuri în acest sens. Colegiul Medicilor Stomatologi din România nu are în atribuții să verifice câți manageri au făcut acest demers, sau câte demersuri au fost aprobate.
În aceste condiții de pandemie însă, conform legii în vigoare, angajarea medicilor stomatologi în unitățile de primiri urgențe se poate face imediat, fără concurs, pe o perioadă de 6 luni. Colegiul Medicilor Stomatologi din România este pregătit să ajute orice manager dorește să înființeze linie de gardă pentru servicii stomatologice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu