Furia este un sentiment neplăcut, care consumă resurse personale, alterând în același timp imaginea persoanei în ochii celorlalți.
Chiar dacă așteptăm cu nerăbdare să ne bucurăm de această vară, criza de sănătate mintală a tinerilor, violențele de la nivel global și polarizarea politică i-au scufundat pe mulți în suferință și disperare. Anxietatea și depresia rămân semnificativ mai mari decât înainte de pandemie, arată sondajele, iar ambele au fost legate de stările de furie.
Deși este greu să ne oprim durerea să se transforme în furie, putem schimba modul în care răspundem la emoțiile noastre.
Oamenii buni se simt rău când îi rănesc pe cei dragi atunci când se enervează, ceea ce duce la sentimente de rușine. Iar rușinea, la rândul ei, duce la evitarea realității. Deci mai întâi trebuie să acceptăm că toți oamenii sunt supuși greșelilor.
Enumerați consecințele specifice ale comportamentelor furioase asupra oamenilor din viața dvs. Dacă nu ești sigur cum acțiunile tale îi afectează pe ceilalți, întreabă-i. Apoi verifică cu tine, prin introspecție. Cum te simți după ce ți-ai pierdut cumpătul? Îți atingi obiectivele acționând astfel? Sunt aceste comportamente furioase în concordanță cu cine vrei să fii ca partener, prieten, părinte, șef, coleg, vecin sau rudă?
Răspunsurile îți vor da o idee despre cât de multe daune cauzezi atât celorlalți, cât și ție. Este important să ții cont de acest lucru atunci când te angajezi în schimbarea comportamentului.
În loc să țipi, să înjură sau să te înfurii și să te manifești fizic, gândește-te că părăsești situația. Va trebui să o faci la primul semn de furie și ar trebui să ai un plan pentru cum te vei scuza și unde vei merge. Anunțați prietenii și rudele că vă ocupați de comportamentele agresive și că ați putea părăsi o situație oarecum brusc. A spune că trebuie să mergi la baie sau să dai un telefon este întotdeauna o modalitate grațioasă de a te îndepărta rapid.
Ieșirea din context are multiple beneficii dacă este o opțiune: o schimbare de peisaj pe care să te concentrezi, efectele calmante ale naturii și prezența trecătorilor, reduc șansele de a acționa furios. În caz contrar, aveți un spațiu planificat în prealabil în care să vă retrageți, de exemplu, acasă sau la birou. Oriunde mergi, asigură-te că stai acolo până când furia trece.
Iată unde sfaturile obișnuite despre furie se destramă: să dai cu piciorul sau să spargi ceva nu îți va ameliora furia, în ciuda popularității sacilor de box sau a spațiilor precum Wreck Room din Londra. Oamenii de știință au descoperit că acționarea agresivă adaugă, de fapt, furie. În schimb, comportamentele amabile și blânde pot stinge flacăra.
Așadar, recunoașteți ceea ce aveți chef să faceți atunci când suferința se transformă în furie și apoi faceți în mod intenționat contrariul. Dacă observi nevoia de a ridica vocea, vorbește mai încet. Pe măsură ce simți să te încrunți, zâmbește în schimb. Când ești pe cale să spui ceva aspru, mușcă-ți limba. Iar dorința de a strânge pumnii și de a lovi ceva este un semnal că este timpul să-ți odihnești mâinile cu palmele în sus pe poală și să-ți relaxezi mușchii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu