EXCLUSIV  Te gândești să cumperi o mașină second-hand? Primul lucru pe care ar trebui să-l faci

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Comisarul Tudose Adrian, șeful Serviciului furturi de autovehicule din cadrul Poliției Capitalei, a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o mașină de la proprietar sau printr-un intermediar. Atenția asupra acestui subiect este una deosebită, având în vedere inflația de platforme online care intermediază cumpărarea de autovehicule.

Pașii de dinainte de a cumpăra mașina

"Le recomand cetățenilor care doresc să achiziționeze un autoturism second-hand (adică celor cărora nu le iau dintr-o reprezentanță, ci de la o terță persoană):

În primul rând, aș recomanda ca achiziționarea autoturismului să se facă de la proprietar. Asta îl și ajută pe cetățeanul român să-și dovedească calitatea de cumpărător de bună credință.

Concret - dacă merg să cumpăr un autoturism, îl văd pe un site de specialitate. Îmi place, iau legătura cu vânzătorul și spun: OK, sunt de acord, vreau să văd și eu mașina, vreau să văd și actele, pentru că așa e corect - să văd și actele, ce-mi prezinți, ce-mi spui.

Apoi mă duc, văd mașina (tehnic, îmi place), cer documentele", arată comisarul Tudose Adrian.

Buletinul, la control

"(N.r., Apoi e fundamental): Îi cer actul de identitate. Cine sunteți dumneavoastră? Eu sunt ăsta: uite, am banii, cât îmi cereți, atât vă ofer. Dar vreau să știu și eu de la cine cumpăr.

Ceea ce vă spun sunt lucruri care nu prea se realizează în realitate. Adică oamenii cumva sunt stânjeniți, nu știu de ce, să le ceară buletinul. Să le spună: prezentați-mi și mie cine sunteți. Pentru că persoanele acestea care comercializează prin interpuși, e clar că evită (n.r., să se prezinte, să arate buletinul, să se identifice).

Dacă aceste persoane au o problemă în vehicul, vor evita să își decline identitatea.

(N.r., Nu trebuie să ne asumăm că mașina, dacă este intermediată de cineva, ar veni cu anumite probleme). În sensul că nu este proprietarul cel care vinde, ci poate deleagă pe altcineva. Se solicită documentele mașinii, astfel încât, la o primă vizualizare, să se compare numărul de identificare al vehiculului cu ceea ce scrie în document", mai spune șeful Serviciului furturi de autovehicule din cadrul Poliției Capitalei.

Află mai multe despre furturi și tâlhării cu mașini, despre cum fură infractorii motociclete și scutere în Capitală, despre mafia mașinilor furate, despre înșelăciuni cu mașini în leasing și altele aici:

Youtube video image

***

Potrivit site-ului Poliției Române, Serviciul furturi de autovehicule,

"Serviciul furturi de Autovehicule va înregistra, cerceta şi soluţiona, de regulă, toate sesizările penale, privind:

  • furturile şi tâlhăriile ce au ca obiect material autovehicule şi remorci, comise pe raza Municipiului Bucureşti de către autori cunoscuţi sau necunoscuţi, fără deosebire de categoria din care fac parte, precum şi autopropulsatele prevăzute la art. 14 din OUG 195/2002 cu modificările şi completările ulterioare;

Excepţie vor face infracţiunile de tâlhărie şi furt, în care autorii prin acţiunile ilicite, nu vizează în mod direct autovehicule, sustragerea acestora reprezentând o faptă subsecventă săvârşirii unor furturi din locuinţe sau societăţi comerciale, împreună cu alte bunuri sau valori.

  • furturile de motociclete, scutere şi ciclomotoare din categoria celor care conform legislaţiei în vigoare sunt supuse înmatriculării sau înregistrării, comise pe raza Municipiului Bucureşti, de către autori cunoscuţi sau necunoscuţi;
  • sesizările privind înşelăciunile şi abuzurile de încredere, având ca obiect autovehiculele achiziţionate în sistem leasing sau închiriate în regim rent a car, precum şi orice infracţiuni, conexe acestora;
  • sesizările privind traficul intern și internațional cu autovehicule ce fac obiectul unei infracțiuni săvârșite în străinătate și depistate pe teritoriul Municipiului Bucureşti, precum şi orice alte infracţiuni conexe acestora, vizând întregul circuit al autovehiculului și indiferent de incadrarea juridică primită în cauză (furt, tâlhărie, înşelăciune, abuz de încredere, falsuri, etc.).

Secţiile de poliţie vor înregistra şi soluţiona toate sesizările penale referitoare la:

  • alte infracţiuni comise în dauna persoanelor fizice sau juridice (abuzuri de încredere, înşelăciuni, etc.) al cărui obiect material îl constituie un autovehicul, indiferent de    categorie;
  • furtul plăcilor cu nr. de înmatriculare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel