Ce analize trebuie să facă o femeie care se pregătește să rămână însărcinată?
Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie și șeful secției de Obstetrică al Spitalului Clinic SANADOR, a vorbit la interviurile DC Medical și DC News despre setul complet de analize recomandat a fi făcut înainte ca femeia să rămână însărcinată, pentru a preveni eventualele complicații de după și, de ce nu, infectarea cu virusul HPV care duce la cancer de col uterin.
"Astăzi, sarcina se planifică. Este foarte important ca, înainte de concepție, femeia să își facă un set de analize care să evidențieze, dacă este cazul, o serie întreagă de patologii, anomalii, stări care, nefiind neapărat evidente clinic, să pună probleme sarcinii. Odată ce sarcina s-a întâmplat și apare și eșecul, după aceea va fi mai complicat să-și recapete încrederea și să încerce din nou o sarcină sănătoasă. De aceea, recomandăm cuplurilor să facă preconceptual un bilanț general cu analizele uzuale pe care, altminteri, fiecare dintre noi ar fi util să le facem măcar o dată pe an, dar și specific pentru partea feminină, cu analizele care se referă la sănătatea tractului genital.
Și aici mă refer la, obligatoriu, un test Papanicolau, un examen de secreție și o genotipare HPV, pentru că este principala cauză de mortalitate în rândul femeilor de vârstă fertilă care se îmbolnăvesc de cancer de col uterin. Și aici nu pot să trec mai departe fără să menționez că este nevoie de un simplu examen citologic Babes Papanicolau făcut o dată pe an care, dacă pune în evidență celule ale colului uterin care suferă modificări și pe care bănuim că au apărut în urma infecției cu virusul HPV, sigur că se declanșează un întreg conglomerat de investigații care pot arăta de când este infecția, care este impactul real asupra colului uterin și, desigur, prin tratamente specifice, prevenirea bolii maligne și scăderea mortalității. Din păcate, în România avem în jur de 2000 de femeie de vârstă fertilă care mor de boala malignă a colului uterin în anul 2022.
Salutar este faptul că există un program național de vaccinare care se efectuează prin medicul de familie și care interesează tinerele fete și adolescentele cu vârste între 9 și 18 ani. La fetele cuprinse între aceste vârste beneficiul vaccinării gratuite este incontestabil. Vom avea un răspuns imun absolut excelent. Sigur că este importantă vaccinarea înaintea începerii vieții sexuale" a precizat medicul Emel Nuraltay.
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu