În perioada sărbătorilor putem ajunge la spital dacă nu dăm importanță unor semnale importante date de corpul nostru.
Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit la DC Medical și DC News, alături de jurnalistul Val Vâlcu, despre principalele motive care îi trimit pe români la Urgență, afecțiunile care se agravează în timpul sărbătorilor, riscurile la care sunt expuși diabeticii, dar și ce riscuri ne expune noaptea nedormită de Revelion.
De asemenea, mare atenție la doza de sare, care este prezentă în numeroase bucate de Crăciun.
”Sunt niște cauze brusc apărute, unele dintre ele sunt incidente, că sunt de natură infecțioasă sau de natură traumatică, pe de o parte, care aduc urgențele neașteptate, dar sunt și niște mecanisme de exacerbare, al unor boli cronice, ce în perioada asta, din motive lesne de înțeles provoacă acutizarea unor afecțiuni cunoscute dinainte, cronice. Pentru ultima categorie aș cita afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea arterială de care majoritatea oamenilor suferă, cei care au o vârstă de risc, care, în condițiile unor obiceiuri alimentare sau situații emoționale din perioada sărbătorilor, pot păți așa ceva. Dar și numai faptul că ai mâncat o doză de sare, de sodiu, mai mare față de cât mănânci, în mod obișnuit, îți poate provoca un puseu hipertensiv”, a spus Dr. Cristian Pandrea.
”Și salata de boeuf, murăturile, fripturile, plăcinta cu brânză au sare etc.”, a zis Val Vâlcu.
”Asta nu este o legendă, ci este un lucru foarte bine cunoscut! Insuficiențele cardiace se acutizează, agravează în perioadele de sărbători. Picioarele se umflă”, a spus Dr. Cristian Pandrea.
”Este un semn al suferinței cardiace. Poate nu se gândesc oamenii că au o problemă la inimă, atunci când îi strâng pantofii. Ei spun că sunt obosiți, că au varice”, a spus Val Vâlcu.
”Da, este semnul unei suferințe cardiace, eventual necunoscute și, probabil, de ceva vreme. Pe de altă parte, cu privire la diabetici, un contingent mare de pacienți, care suferă de boală cronică, foarte lesne, se poate dezechilibra un diabet. De asemenea, în perioada sărbătorilor, deși nu pare acum că este o vreme foarte vitregă, se pot agrava afecțiunile respiratorii cronice, precum bronhopneumopatie obstructivă cronică, un astm bronșic sau afecțiuni respiratorii cronice, la modul general.
În linii mari, acestea sunt cele mai des întâlnite afecțiuni. Să nu uităm că avem pacienți cu afecțiuni cronice digestive, ciroza hepatică, hepatita cronică, boala ulceroasă etc. Toate acestea survin în condițiile consumului de alcool sau a alimentelor de un anumit tip, care pot influența și agrava”, a mai spus Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, vine la DC Medical și DC News.
Vezi emisiunea integrală aici:
țFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu