Te trezești obosit? Atunci s-au putea să ai una dintre aceste probleme

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Somnul de peste noapte nu ne garantează întotdeauna și odihna sau starea de bine pe care ar trebui să o avem dimineață. 

Alegeri prezidentiale 2024

Dormi timp de șapte până la opt ore aproape în fiecare noapte, doar ca să te simți obosit dimineața sau în cea mai mare parte a zilei? Această discrepanță este generată adesea de o stare crescută de inerție a somnului, un proces circadian care modulează memoria, starea de spirit, timpul de reacție și vigilența la trezire, potrivit unui studiu din 2015. Unii oameni se confruntă cu o trezire grea și amețeli în această perioadă după ce au oprit prima dată alarma. Efectele inerției somnului dispar de obicei după 15 până la 60 de minute, dar pot dura până la câteva ore.

Inerția somnului afectează abilitățile cognitive mai sofisticate, cum ar fi gândirea evaluativă, luarea deciziilor, creativitatea și utilizarea regulilor și se înrăutățește cu cât o persoană este mai lipsită de somn, iar întâmpinarea inerției de somn ore în șir poate afecta calitatea vieții.

Modalitatea de a rezolva acest lucru începe cu evaluarea somnului dvs. folosind două întrebări cheie, a spus specialistul pulmonar și somnolog Dr. Raj Dasgupta, profesor clinic asociat de medicină la Școala de Medicină Keck din Universitatea din California de Sud. „Dacă somnul are o cantitate bună, următoarea întrebare este: „Oare este de bună calitate?”

Există și alți factori mai ușor modificabili care ar putea interfera cu procesele de restaurare și recuperare, cum ar fi consolidarea memoriei, reglarea hormonală și reglarea sau procesarea emoțională, care trebuie să aibă loc în timpul somnului, scrie CNN.

Primul factor: oboseala

„Există o mulțime de condiții care provoacă oboseală, dar nu neapărat îi face pe oameni să se simtă că sunt gata să adoarmă”, a spus Jennifer Martin, profesor de medicină la David Geffen School of Medicine de la Universitatea din California, Los Angeles, și președinte al Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Acestea pot include afecțiuni precum durerea cronică, afecțiuni metabolice sau tiroidiene, anemie și boala pulmonară obstructivă cronică. Dacă simțiți o oboseală inexplicabilă, „un prim pas important ar putea fi doar un examen fizic de rutină cu medicul de familie”, a spus Martin.

În plus, Fundația Națională pentru Somn a spus că adulții sănătoși au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte, așa că este posibil să aveți nevoie de mai mult de opt ore de somn pentru a vă simți plini de energie. Ai putea încerca să te culci cu o oră mai devreme sau să te trezești cu o oră mai târziu decât de obicei și să vezi dacă asta face o diferență, a spus Christopher Barnes, profesor de management la Universitatea din Washington, care studiază relația dintre somn și muncă.

Al doilea factor: sedentarismul

Dacă ești sedentar, corpul tău se poate obișnui să fie nevoit să consume doar niveluri scăzute de energie, așa că s-ar putea să te simți mai obosit decât ar trebui atunci când încerci să faci activități zilnice de bază, a spus Martin. Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca adulții să facă cel puțin 150 de minute (2 ore și jumătate) de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână, în timp ce gravidele ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate și de rezistență pe săptămână.

Al treilea factor: anxietatea și/sau depresia

A avea anxietate sau depresie poate fi o problemă de dozare a energiei, a spus Dasgupta. Aceste condiții pot influența negativ și timpul necesar pentru a adormi, precum și dacă (și de câte ori) te trezești pe parcursul nopții, a adăugat el.

Și, uneori, medicamentele folosite pentru a trata depresia sau anxietatea pot avea efecte secundare, cum ar fi insomnia sau blocarea stadiilor mai profunde ale somnului, a spus Dasgupta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel