Institutul Cultural Român de la New York și Center for Computer Research in Music and Acoustics - de la Stanford University (CCRMA) prezintă o serie de evenimente dedicate teatrului și poeziei avangardei românești, reprezentate de creațiile lui Gellu Naum și Gherasim Luca.
În cadrul unui workshop interdisciplinar, actorul Adrian Ciglenean și violonista Olga Berar invită publicul să descopere „teatrul interior” - un concept propriu de spectacol imersiv, inspirat de „orbirea voluntară” specifică universului poetic al lui Gellu Naum. Activitățile din cadrul workshop-ului constau în exerciții individuale și de grup, punctate de aspecte teoretice, având ca referință și inspirație opera poeților suprarealiști Gellu Naum (1915-2001) și Gherasim Luca (1913-1994). Sesiunea introductivă va avea loc în 18 mai, la CCRMA, iar workshop-ul propriuzis va fi prezentat în 19 mai, pe scena CCRMA.
În 30 mai, tot pe scena CCRMA, va fi prezentat spectacolul interdisciplinar „Reading Lee Todd Lacks”, un eveniment introductiv al conceptului de „teatru interior”, concept performativ de referință al laboratorului interdisciplinar „Citit În”, dedicat poeticii senzoriale. Spectacolul va fi susținut de Olga Berar (România), Constantin Basica (România/ SUA), Alex Chechile (SUA), Adrian Ciglenean (România) și Lee Todd Lacks (SUA).
Olga Berar este violonistă și interpretă, absolventă a UNMB București și masterand CIT Cork School of Music, sub îndrumarea lui Adrian Petcu. Activitatea sa profesională include colaborări cu Neuen Internationalen Philarmonie Orchestra din München și Sommer Oper Bamberg European Orchestra, Wexford Opera, iar în 2014, cântă ca și solistă cu Orchestra de Cameră Radio. Din 2012, devine membru cofondator a laboratorului interdisciplinar „Citit În”, calitate în care inițiază și participă la proiecte interdisciplinare cu caracter sinestezic și de cercetare informală a poeticii senzoriale.
Adrian Ciglenea
Adrian Ciglenean este actor și instructor artistic, deținător al Moving Academy for Performing Arts Diploma și absolvent al facultății de Arte-Actorie a Universității Spiru Haret, din București. Spectacolele care îi marchează parcursul profesional sunt “Orfeu sau cum să te dezbraci de pene” – 2005, “Shiver/The Taboo of Skin” – 2005, și “Tryptich /It is Time that Prints on Wax” – 2006. Din 2007, inițiază și coordonează proiecte de educație non-formală în cadrul Asociației Epsilon III, în 2012, inițiază laboratorul interdisciplinar „Citit În” (București/Cluj-napoca) iar în 2014, laboratorul interdisciplinar Quadro Negro (Porto). Activitatea sa prezentă este centrată pe studiul poeticii senzoriale și a conceptelor alternative de teatru interior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu