Teatrul din Buzunar Galați prezintă, vineri, 11 octombrie, și sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 20,00, premiera absolută „Second Hand”, după un scenariu de Victor Cilincă, jurnalist, scriitor și dramaturg gălățean cu două nominalizări la Premiile UNITER.
Un spectacol egal dozat cu emoție, cinism și duioșie
"Second Hand" este un spectacol intens, egal dozat cu emoție, cinism și duioșie, care pune în lumină legătura a două caractere total opuse, Babanu (Mihai Păun) și Bebe (Vlad Ajder). Primul e o rotiță a fostului sistem, acum ruginită, care se învârte în gol și scoate afară toate frustrările adunate de-a lungul timpului. Celălalt personaj, de o candoare ieșită din comun, a suferit un accident marcant și, în ciuda a ceea ce i s-a întâmplat, a încercat să-și facă un rost în viață.
„Textul este o îmbinare teribilă a doi poli. Cred că asta a făcut scenariul așa de special în ochii mei. A găsit momentul în care Universul poate pune la un loc forțe total opuse. Binele și răul sunt, pentru câtva timp, "obligați" să conviețuiască. De aici și intensitatea sentimentelor create. În acest spectacol nu există gri sau ambiguu. Totul e negru sau alb. Fierbinte sau gheață. Bun sau rău”, declară regizoarea spectacolului, Isabela Oancea.
La rândul său, autorul scenariului spune: „Pornind de la o documentare jurnalistică ce m-a răscolit profund, am pus pe hârtie această cruciadă a copiilor, a sufletelor fragile, a oamenilor expuși, lăsați fără apărare într-o societate crudă. Și cred că am reușit să propun un mesaj simbolic, ce depășește granițele societății românești de ieri și de azi.”
Ilustrația muzicală a spectacolului, o compoziție originală care urmărește îndeaproape conviețuirea celor două personaje opuse, aparțineAnei Maria Oancea.
Scenariu menționat în„Istoria literaturii române: dramaturgia”
Scenariul „Second Hand sau Centaurul”, de Victor Cilincă, este unul din textele menționate în „Istoria literaturii române: dramaturgia”, carte de referință în domeniu, semnată de Mircea Ghiţulescu, cronicar, critic de teatru şi istoric literar premiat de Academia Română.
Victor Cilincă este jurnalist gălățean, autor a 17 cărți și 28 de piese, dintre care 9 pentru copii. Este distins cu numeroase premii, precum și cu două nominalizări la Premiile UNITER, pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2006 ( „Catrafuse sau Fany”) și pentru Cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2016 („Henry Mathias Berthelot, generalul generalilor”, în regia Attila Vizauer).
Teatrul din Buzunar Galați este singura companie independentă de teatru din oraș, formată exclusiv din profesioniști cu experiență în domeniu. Spectacolele sale sunt montate în sala-studio de doar 40 de locuri din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Galați (etaj 1, aripa de Nord). Biletele la reprezentațiile de vineri, 11 octombrie și de sâmbătă, 12 octombrie se găsesc la casieria cinematografului „Prof. I. Manole” de la Casa de Cultură a Sindicatelor și online, pe site-ul EventBook.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News