Teatrul Evreiesc de Stat va găzdui miercuri, 7 decembrie, de la ora 19.00, spectacolul Domiciliu instabil, produs de colectivul VÂRSTA4 și Asociația ADO.
Spectacolul investighează, din perspectiva subiectivă a rezidentelor și rezidenților căminului „Amalia și șef rabin dr. Moses Rosen”, felul în care s-au transformat și au evoluat procesele de locuire urbană în context local, de la diferențele de statut social din perioada interbelică, trecând prin evacuările și românizările din timpul războiului, locuitul forțat la comun din anii 1950, cumpărarea apartamentelor proprietate personală, în anii 1970, evacuările forțate din perioada socialistă și post-socialistă.
Spectacolul, scris și performat de rezidenți ai căminului Rosen, își propune o recuperare activ-afectivă și critic-politică a istoriei sociale a locuirii, precum și o reflecție asupra limitelor, proximităților și posibilităților pe care le instituie diverse forme de locuință.
Colectiv: Iudith Ardeleanu, Marius Armașu, Mihaela Bîrlegi, Ioseph Cotnăreanu, Mișa Dumitriu, Paul Dunca, Margareta Eschenazy, Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, Jak Neumann, Katia Pascariu, Marius Rădulescu, David Schwartz, Lippa Segall, Pompiliu Sterian, Dorotea Weissbuch
Intrarea la evenimentul de miercuri, 7 decembrie, va fi liberă, cu rezervare prealabilă la unul din numerele de telefon 0743.215.998, 0747.085.477 sau la adresa de mail [email protected].
Spectacolul Domiciliu instabil este primul eveniment dintr-un program mai amplu de teatru contemporan pentru justiție socială, inițiat de Teatrul Evreiesc de Stat și coordonat de regizorii David Schwartz și Andreea Vălean. Programul va include spectacole, traduceri din texte internaționale scrise de autori evrei, proiecții de film, dezbateri, spectacole-lectură, centrate în jurul problemelor și provocărilor majore ale societății contemporane.
În cadrul istoriei și culturii evreiești, justiția socială, lupta pentru o lume mai echitabilă și mai incluzivă au jucat și joacă în continuare un rol esențial. Contextul istoric, marcat de numeroase episoade de prigoană și exil, mergând până la pogrom și genocid, face ca arhivarea și re-povestirea istoriei comunitare și sociale, precum și susținerea unor valori precum drepturile omului și echitatea socială să fie în centrul preocupărilor culturii evreiești. Teatrul, prin însuși specificul său, adună oamenii împreună, oferă cadrul și mijloacele pentru dezbatere, pentru dialog și pentru confruntarea diverselor perspective, idei și soluții de transformare și ameliorare a problemelor societății contemporane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu