Teatrul Odeon, situat într-o frumoasă clădire monument istoric, căreia i-am serbat centenarul în 2011, a fost invitat să facă parte din Rețeaua Marea Neagră din cadrul proiectului Rețeaua Europeană a Teatrelor Istorice.
Această nouă rețea a fost lansată pe 3 martie 2017, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Teatrul Național din Iași. Au participat reprezentanți ai teatrelor membre din Rețeaua Marea Neagră și ai Perspectiv - Asociația Teatrelor Istorice din Europa cu sediul la Berlin, inițiatorul acestui proiect european, realizat cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene.
Rețeaua Europeană a Teatrelor Istorice cuprinde 11 rețele care traversează Europa - Rețeaua Adriatică, Rețeaua Canalului, Rețeaua Împăratului, Rețeaua Germană, Rețeaua Italiană, Rețeaua Nordică, Rețeaua Baltică, Rețeaua Iberică, Rețeaua Franceză, Rețeaua Alpină și Rețeaua Mării Negre - și își propune să promoveze teatrele istorice ca parte importantă a patrimoniului cultural european și printr-o nouă formă de turism cultural care conectează cele mai frumoase, interesante și bine conservate teatre istorice din întreaga Europă.
Rețeaua Marea Neagră include opt teatre istorice, dintre care cinci sunt construite de arhitecții vienezi Fellner și Helmer: Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași (construit în 1896) – manager de rețea, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odessa (Ucraina, 1887), Teatrul "Regina Maria" din Oradea (1900), Teatrul Național "Ivan Vazov" din Sofia (Bulgaria, 1904) și Teatrul Ucrainean Regional "Olga Kobylianska" din Cernăuți (1905), alături de Teatrul de Operă și Balet "Z. Paliashvili" din Tbilisi (Georgia, construit de arhitectul Victor Schröter în 1896), Teatrul Odeon (construit de arhitectul Grigore Cerchez în 1911) și Teatrul Vechi "Mihai Eminescu" din Oravița (cel mai vechi teatru din țară, inaugurat în 1817).
Vă propunem să vizitați aceste teatre istorice – o piatră de temelie a moștenirii culturale europene comune și să participați la viitoarele activități pe care partenerii acestui proiect le vor dezvolta împreună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News