"Tedy mă cheamă, "maistre" mă strigă, Tudor mă numesc!". Vezi aici povestea unui speaker motivațional

Vă propunem să cunoaşteți un speaker motivaţional autohton, care prin felul său de a fi şi prin handicapul de care suferă poate fi un model pentru oamenii sănătoşi şi poate fi promovat pe mapamond, asemeni lui Nick Vujicic. Este vorba despre Tedy Necula, pe care l-am întâlnit la Camera Deputaților. Ţinea un discurs despre success, deşi suferă de tetrapareză încă de la naştere. Cu toate acestea, face abstracție de cumplita boală, s-a integrat în societate şi este de profesie regizor şi scenarist. Singurul lucru de care este nemulţumit este faptul că îi lipseşte viteza de mişcare, pe care o compensează cu inteligență, umor, originalitate şi poftă de muncă. El se prezintă aşa: "Tedy mă cheamă, "maistre" mă strigă, Tudor mă numesc!"

Autor: Daniela Tontsch

Debutul în producția de film

În liceu, Tedy Necula a format o echipă din câțiva colegi. La început crea scurtmetraje, apoi documentare. Activitatea în ONG-uri i-a permis să înțeleagă mai bine comunicarea din domeniul social. “Aşa am targetat o latură a activității mele către creația de spoturi sociale sau chiar campanii întregi. A comunica o reclamă pentru un ONG înseamnă mai întâi cercetarea problemei şi a soluțiilor ca să ştii ce abordare să-i dai. În orice caz trebuie să fie pozitivă. Mulți m-au acuzat că cer bani ONG-urilor pentru a produce aceste campanii. E normal să facem asta, orice producție costă. În aceeaşi măsură ghidez organizațiile să îşi procure banii pentru campaniile pe care le crează cu mine. De ce cu mine şi nu cu alte agenții? Pentru că eu arăt abordarea pozitivă, soluțiile. Îndrum proiectul spre atingerea scopului campaniei. Sunt împotriva spoturilor triste, şocante, cum se obişnuieşte pe la noi. Până acum am creat opt campanii sociale pentru ONG-uri din România şi de afară. În paralel cu asta regizez videoclipuri muzicale, documentare, coproduc alte filme independente iar în vara aceasta voi debuta în lungmetraj. În general sunt modest cu ceea ce ține de mine, dar nu şi cu ce ține de creația mea", ne-a istorist tânărul.

Tedy nu crede în criză

Tedy are convingerea că e privit de societate normal, ca orice un om la început de carieră care avansează, uită de handicapul lui, sau se face că uită pentru ca nu are timp de el şi, din când în când, scoate lucruri mai mult sau mai puțin interesante. În mare parte este cel ce inspiră, dă impulsuri. “Şi asta face orice om cu semenii, trebuie doar să informeze şi atunci dă share celorlalți către experiențele proprii", explică el. În viziunea sa, societatea este alcătuită din lanțuri de energii cărora te ataşezi într-o situație sau alta. Lanțuri pozitive când iubesti, comunici, produci, te dezvolți şi dezvolți pe alții, şi lanțuri negative când suntem contra, parcă mereu în ceartă şi întrecere prostească. Despre criza financiară Tedy Necula spune: "Nu m-a afectat, nu cred în ea absolut deloc. Ține numai de mine să fiu productiv, să atrag contracte etc. Am fost o lună leneş, am pierdut. M-am zbătut, am facut treaba, e ok. Dacă la TV nu ați auzi de criză, v-ați simți într-o criză? Eu nu. E mental".

Nu doreşte să fie ca nimeni

Tânărul regizor în munca sa, în creație, nu are un model şi afirmă că nu doreşte să fie asemuit cu nimeni. “Încerc să fiu ca mine. De multe ori tratez lucrul pe care îl creez cu o anume detaşare, cu relax şi sunt mult prea sigur că iese bine. Da' hopa, surpriză, chiar iese! Reuşitele sunt toate filmele care nu rămân numai pe harddisk la mine, reuşite sunt toate campaniile care prind bine pe TV/media şi aduc awareness clientului, deci el va mai lucra cu mine". Relațiile sale cu oameni pe care îi ajută să se dezvolte sunt trainice, faptul că de cinci ani are o echipă solidă, care nu a fugit de lângă el şi cu care lucrează foarte bine reprezintă o izbândă. Tedy Necula renunță la tot pentru film. Renunță la iubite, la sfaturi, la întâlniri mai dese cu apropiații, la comunicare cu familia. Acesta e un capitol la care lucrează, apoi negreşit trebuie pus în practică în stilul său pertinent creației. În viziunea tânărului Necula, persoana cu handicap este orice persoană care a spus măcar o dată în viață “nu pot". O definiție care te face să zâmbeşti, să cazi pe gânduri, să aprobi.

Termenul de speaker motivațional

În România termenul de speaker motivațional este perceput ca fiind un job, iar atribuțiile celui care-l practică constau în a spune ce ar trebui să facă o persoană pentru a-i fi bine. Oricare ar fi grupul țintă, masa de spectatori, rolul speakerului este să entuziasmeze. Exemplul personal motivează de fiecare dată. Tot noi, românii, mergem pe principiul că tot ce e al vecinului e mai bun, aşa se face că admirăm şi cumpărăm tot ce nu e autohton. Ne ignorăm valorile lasându-le să cadă în întunericul timpului. Din rândul persoanelor cu dizabilități câți speakeri motivaționali cunoaşteți? Deşi ei există nu-i vedem, nu-i convocăm să-i cunoaştem, să contribuie la schimbarea mentalității conform căreia persoana cu dizabilitate este persoana întreținută de stat, să fie exemplul cu rol de stimulent spre performanță în orice domeniu.

Am descris încă o valoare umană, probabil că sunteți tentați să credeți că asta e munca mea. Vă înşelați, e datoria mea şi a fiecărui român să prețuim valorile umane, să apreciem şi să fim model național. Aşadar, nu este neapărat nevoie să aducem speakeri motivaţionali de peste mări şi țări. Îi avem printre noi!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel