Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a organizat, pe 30 și 31 august la Palatul Parlamentului, International Business Forum, cu peste 800 de participanți – diplomați, oameni de afaceri, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai patronatelor și ai camerelor de comerț.
Scopul acțiunii a fost impulsionarea antreprenorilor români de succes în sensul deschiderii către noi piețe de export și al oportunităților de a investi pe alte piețe.
În sesiunea plenară din ziua de 30 august, peste 50 de ambasade acreditate la București și-au trimis reprezentanții, la nivel de ambasadori, însărcinați cu afaceri, consilieri comerciali sau șefi de misiuni diplomatice.
Din partea Guvernului României, au vorbit Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, și Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene.
Din cei peste douăzeci de ambasadori prezenți la eveniment au luat cuvântul Excelențele Lor, domnii ambasadori Hans Klemm (Statele Unite ale Americii), Andrew Noble (Marea Britanie), Koray Ertaș (Turcia), Jabu Mbalula (Africa de Sud), Salah Eldin Abdelsalek Ahmed (Egipt), Shohrat Jumayev (Turkmenistan), Mile Vasić (Bosnia Herțegovina), Safdar Hayat (Pakistan), Urs Herren (Elveția), Saker Malkawi (Iordania) și Muhammad Amhar Azeth (Indonezia). De asemenea, a luat cuvântul Martial Adam, însărcinat cu afaceri a.i. al Franței la București.
În cea de-a doua zi a "International Business Forum", în cadrul celor 12 ateliere de lucru organizate pe țări, s-au așezat la aceeași masă diplomații ambasadelor acreditate la București, reprezentanții mediului de afaceri din România și oficiali guvernamentali. Antreprenorii români au putut identifica noi oportunități de afaceri în Statele Unite ale Americii, Israel, Germania, Austria, Franța, Turcia, Malta, Africa de Sud, Maroc, Egipt, obținând informații direct de la ambasadori sau reprezentanți economici despre piețe de desfacere, oportunități de afaceri, facilități fiscale sau legislație.
La "International Business Forum" a fost prezentată platforma "Business Romania", un instrument care va sprijini investitorii străini și companiile autohtone în identificarea potențialilor parteneri pentru crearea de noi business-uri sau dezvoltarea celor existente. Această platformă va include informări privind variantele de finanţare pentru companiile româneşti, prezentarea cadrului fiscal şi juridic destinat societăţilor comerciale şi detalii de promovare a proiectelor de tip greenfield şi brownfield - proiecte ce pot fi dezvoltate în parteneriat public privat alături de autorităţile publice locale.
Ștefan-Radu Oprea: Antreprenorii români să-și asume riscuri
"În ultimele două decenii, investițiile străine directe au reprezentat un impuls major pentru retehnologizare și inovare. Iar acest efort, după cum am mai afirmat, trebuie dublat de orientarea companiilor românești cu investiții înspre piețele externe, pentru extinderea pieței și obținerea de profit. O reprezentare economică şi în plan investiţional înseamnă crearea premiselor pentru relaţii pe termen lung mult mai solide cu ţările respective. Pentru o astfel de decizie de business, antreprenorii români trebuie să iasă din zona de confort, să își asume și riscuri, iar beneficiile vor fi pe măsură," a declarat Ștefan-Radu Oprea, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu