Să dormi cu o bandă adezivă lipită pe gură ar putea suna înspăimântător, dar este o tehnică extrem de interesantă.
Andien, o cântăreață din Indonezia, și-a surprins fanii prin publicarea unei fotografii pe Instagram, având gura acoperită de o bandă adezivă. Ea a povestit că atât soțul, cât și copiii i-au urmat exemplul. Cântăreața a povestit că familia ei practică de trei luni tehnica Buteyko. Aceasta implică găsirea unor modalități de a respira doar pe nas. Acoperirea gurii cu bandă adezivă ajută să vă păstrați gura închisă atunci când dormiți. Potrivit lui Andien, metoda a ajutat-o să doarmă mai bine, să nu aibă gâtul uscat și nici respirație urât mirositoare.
Tehnica Buteyko a fost dezvoltată în anii '50 de către medicul rus Konstantin Pavlovich Buteyko. Specialistul credea că afecțiunile respiratorii, în special astmul, sunt legate de modul în care oamenii respirau. El spunea că dacă pacienții ar învăța să respire corect, pe nas, problemele lor pulmonare ar dispărea.
Aproape șapte decenii după ce a fost inventată tehnica Buteyko, alternativa continuă să fie populară: mii de oameni practică Buteyko în întreaga lume. Ei fac exerciții de respirație și își acoperă gura cu bandă înainte să doarmă.
S-a spus că Buteyko aduce beneficii pacienților cu diferite afecțiuni: de la diabet la oboseală cronică, tulburări de hiperactivitate cu deficit de atenție și depresie.
Cel mai mult, se pare că ar ajuta atunci când vorbim despre apneea în somn. Aceasta se caracterizată prin pauze respiratorii în timpul somnului care se repetă frecvent. Pauzele pot fi cu oprirea respiraţiei (apnee) sau doar cu micşorarea fluxului de aer (hipopnee). La adult, apneea este definită ca oprirea respiraţiei cu durata de cel puţin 10 secunde. Cu fiecare apnee sau hipopnee, nivelul de oxigen din sânge scade brusc. În consecinţă, creierul primeşte un semnal care trezeşte persoana din somn şi respiraţia se reia, de cele mai multe ori cu zgomot. Deoarece aceste evenimente se pot produce de sute de ori pe noapte, somnul este foarte fragmentat şi de proastă calitate. În general, aceste persoane nu sunt conştiente de aceste treziri pe durata somnului, ci se plâng că sunt foarte somnolente în timpul zilei.
Nu toți doctorii sunt de acord cu metoda și spun că este un fel simplu de a înțelege această condiție. "Înțeleg de ce este preferabil să respirați pe nas, dar majoritatea oamenilor nu-și deschid gura decât dacă au probleme cu respirația pe nas", a declarat Dr. BB Kathleen Yaremchuk, chirurg, pentru BBC. Cineva care suferă de apnee în somn, adaugă expertul, nu-și poate rezolva starea "pur și simplu prin închiderea gurii".
Nirmal Kumar, otolaringolog, este de aceeași părere. El a precizat pentru BBC că nu există dovezi convingătoare în literatura medicală pentru a susține acest tratament (Buteyko).
Medici avertizează că închiderea gurii unui adult sau a unui copil cu bandă adezivă poate fi periculoasă. Dacă vă vine să vomitați, de exemplu, vă puteți îneca. Această tehnică nu trebuie aplicată copiilor! Există riscul de moarte infantilă. În cazul unei situații de urgență, majoritatea adulților se pot trezi să-și scoată banda, dar copiii nu pot reacționa atât de rapid. Dacă aveți probleme de respirație, medicii vă recomandă să consultați un profesionist, nu să vă aplicați benzi adezivă pe gură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News