Tehnica VR, parte dintr-un exercițiu de stingerea incendiilor de pădure, în Munții Rodnei

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @dgegham
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @dgegham

Pompieri de la ISU Bistrița-Năsăud și forțe din județele învecinate vor face, joi, un exercițiu de stingere a unui incendiu de pădure, în Pasul Rotunda din Munții Rodnei.

Citește și: Incendiul de vegetație din Vâlcea, provocat de o femeie. Pagubele sunt uriașe

Pompieri din județele învecinate județului Bistrița-Năsăud vor participa, joi, la un exercițiu de stingere a unui incendiu de pădure, în organizarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud, un exercițiu care va avea loc în Pasul Rotunda din Munții Rodnei și în pregătirea căruia s-a folosit tehnica VR (realitate virtuală), scrie Agerpres.

ISU Bistrița-Năsăud este parte integrată într-un proiect de cercetare finanțat de Comisia Europeană, în domeniul protecției civile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de incendiile de pădure, iar cel de-al treilea modul al proiectului presupune un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, denumit SILVANUS, în cooperare cu ISU Suceava, ISU Maramureș, Ocolul Silvic Maieru, serviciile voluntare pentru situații de urgență din comunele Maieru, Rodna și Șanț, Administrația Parcului Național Munții Rodnei și Asociația Forestierilor din România.

Exercițiul este organizat sub egida DSU și IGSU, cu sprijinul Fundației pentru SMURD.

Prim-adjunctul șefului ISU Bistrița-Năsăud, Ciprian Gabor, a prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, modul în care tehnica VR a fost folosită pentru pregătirea pompierilor în cadrul acestui proiect, la trainiguri desfășurate în aceste zile la Târgu Mureș și Bistrița

”Particularitatea acestor activități de formare și menținerea gradului de specializare a pompierilor militari bistrițeni este integrarea realității virtuale în pregătirea efectivelor proprii, de la structura de comandă, până la structurile operative ale inspectoratului pentru situații de urgență. Implementarea realității virtuale în pregătirea pompierilor reduce considerabil timpii de deplasare în locurile de desfășurare a exercițiilor, precum și costurile aferente exercițiilor tactice. Mai mult, prin cartografierea digitală a zonelor de interes, realitatea virtuală permite abordarea mai multor scenarii diferite, într-un timp scurt și pentru categorii de personal multiple - comandă și execuție”, a explicat Gabor.

Potrivit scenariului, un foc lăsat nesupravegheat de un grup de turiști, care au campat în Parcul Național Munții Rodnei și care au ignorat interdicția de aprinde focul în acest areal, s-a extins la vegetația uscată, mai apoi la liziera pădurii și la doborâturi. suprafața afectată de incendiu urmând să crească, gradual, la 10 hectare.

La exercițiul de joi vor fi angrenate peste 60 de persoane, de la cele trei inspectorate pentru situații de urgență, servicii voluntare și personal silvic, iar în zonă se va acționa cu trei autospeciale de incendii de pădure, cu mașini mai mici și utilaje, dar și cu o dronă cu termoviziune, pentru identificarea mai rapidă a focarelor și a zonei afectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel