Tehnologia modernă poate fi cel mai valoros partener de afaceri, însă mulţi antreprenori se întreabă "ce tehnologie este necesară pentru a începe o mică afacere?"
Pretutindeni, tehnologii precum cloud-ul și Inteligența artificială (AI) ajută companiile de orice dimensiune să se dezvolte și să inoveze mai mult ca niciodată. Cu toate că începerea și dezvoltarea unei afaceri poate fi o experiență extrem de satisfăcătoare și profitabilă, ea necesită perseverență, angajament și muncă asiduă. Astfel, nu întotdeauna este ușor pentru IMM-uri și startup-uri să-și câștige locul pe piață, iar concurența rămâne acerbă chiar și în România, unde din ce în ce mai mulți tineri decid să facă pasul către antreprenoriat.
Însă, întregul proces de demarare a unei afaceri poate fi simplificat parcurgând anumite etape ce pot crește șansele de reușită ale unei companii. Vă prezentăm câteva dintre lucrurile care pot fi luate în considerare pentru un avantaj competitiv, într-o piață care adoptă rapid tehnologia digitală. Practic, este un Ghid al micilor companii pentru abordarea tehnologiei, plecând de la ideea că tehnologia poate fi partenerul cel mai valoros al acestora.
1. Ia în calcul tehnologia încă de la început
După ce v-ați înregistrat compania și ați realizat primele venituri, gândiți-vă la investițiile pe care trebuie să le faceți în materie de tehnologie, necesare pentru garantarea atingerii potențialului maxim al organizației.
Fie că este vorba de un software de contabilitate sofisticat sau de instrumente de marketing moderne, tehnologia uniformizează condițiile de concurență pentru micile companii din întreaga lume, permițându-le acestora să concureze cu întreprinderi mai mari și chiar cu unele companii multinaționale. Companiile mici au însă un avantaj distinct față de companiile similare mai mari, deoarece sunt mai flexibile și adaptabile, fără a fi și împovărate de tehnologia depășită și infrastructura greoaie.
Tehnologia pe care o alegeți ar trebui să fie capabilă să ajute angajații să lucreze împreună, în siguranță, oferind rezultatele scontate în patru domenii cheie, pentru a asigura succesul afacerii:
* Creativitatea – permite angajaților din companie să își atingă potențialul maxim.
* Lucrul în echipă – permite echipelor să lucreze împreună fără întreruperi.
* Simplitatea – facilitează desfășurarea activității companiei și permite departamentului IT să gestioneze mai ușor parametrii fluctuanți.
* Securitatea – utilizatorii sunt în siguranță iar dispozitivele și datele rămân protejate într-un context din ce în ce mai complex al amenințărilor cibernetice.
Birou vs mobilitate
Următorul lucru care trebuie luat în considerare este dacă aveți nevoie de un spațiu de birouri dedicat. În trecut, majoritatea companiilor aveau nevoie de un spațiu fizic dedicat și bine delimitat pentru a supraviețui, dar odată cu apariția tehnologiei moderne, ideea de „birou" în accepțiunea clasică a termenului, a devenit oarecum redundantă.
Până în 2020, se preconizează că aproape 1,55 miliarde de angajați vor avea locuri de muncă pentru care nu va fi necesar să stea permanent la un birou. Micile companii nou înființate trebuie să le ofere angajaților un mediu de lucru flexibil, independent și creativ, pentru a atrage și a păstra talentele următoarelor generații de tineri.
De asemenea, v-ați putea desfășura activitatea într-un spațiu de co-working. Această opțiune oferă medii de lucru mai flexibile și sociale, spațiu privat, partajat și virtual, precum și săli de ședințe sofisticate și aplicații pentru rețele de afaceri. Dacă afacerea dvs. poate funcționa într-unul din aceste medii alternative, puteți economisi mult timp și mulți bani.
În plus, înființarea unei companii poate presupune un anumit grad de izolare. Folosirea unui spațiu de birouri nu numai alături de colegii dvs., ci și de alți proprietari de întreprinderi sau antreprenori care împărtășesc aceeași viziune, poate duce la construirea de relații, având ca rezultat idei și chiar oportunități noi.
Tehnologie pentru lucrul în echipă
Începerea unei afaceri este destul de dificilă, însă garantarea faptului că toți membrii echipei comunică eficient este o cu totul altă provocare. Dacă luăm în calcul și angajații care lucrează de la distanță, din diferite locuri, provocarea devine și mai dificilă. Din fericire, există câteva soluții cu ajutorul cărora companiile mici își pot îmbunătăți colaborarea și munca în echipă.
De exemplu, Microsoft Teams este un instrument dedicat lucrului în echipă, bazat pe chat, care integrează conversații, ședințe, fișiere și aplicații într-o singură fereastră de vizualizare. Microsoft pregătește noi experiențe de apel și ședințe virtuale prin intermediul software-ului Teams bazat pe inteligența artificială (AI) și serviciile cognitive, cum ar fi recunoașterea vorbirii și traducerea.
Securitatea nu se negociază
Conform statisticilor, 43% din atacurile cibernetice au ca țintă micile companii și 60% din companiile afectate își încetează activitatea în șase luni de la atac.
Având în vedere că atacurile cibernetice devin din ce în ce mai sofisticate, securizarea și backup-ul datelor companiei dvs. sunt esențiale. Totuși, din cauza peisajului complex al amenințărilor informatice de astăzi, proprietarilor micilor companii le este aproape imposibil să gestioneze singuri această problemă.
În calitate de proprietar al unei mici întreprinderi, va trebui să implementați măsuri de securitate inteligente și integrate pentru a vă proteja clienții, angajații, datele și dispozitivele, sporind în același timp productivitatea utilizatorilor. Din fericire, există soluții disponibile care vă vor menține afacerea în siguranță. De exemplu, Microsoft 365 îmbină instrumentele de productivitate și colaborare ale Office 365, cu capabilități de securitate și gestionare a dispozitivelor pentru Windows 10 și dispozitivele mobile, într-o soluție completă, inteligentă și sigură.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News