Tehnologie nouă pentru detectarea cancerului de ficat

Cercetătorii de la MIT au prezentat la conferinţa TED din Vancouver bacterii programate să depisteze tumorile hepatice, informează BBC News.

„Programarea" a fost realizată prin modificări operate la nivelul codului genetic al bacteriilor, explică Tal Danino, cercetător la prestigiosul MIT. Savantul american spune că aceeaşi metodă ar putea fi utilizată şi pentru detectarea altor tipuri de cancer, scrie Antena 3.

Deocamdată, metoda a fost testată doar pe şoareci. Rezultatele acestui studiu urmează să fie publicate în curând în revista Science Translational Medicine.

Cum au fost create şi cum acţionează bateriile:

Şoarecii din experiment au fost hrăniţi cu bacterii probiotice pre-programate - similare cu bacteriile introduse în anumite tipuri de iaurturi prin al căror consum se promovează stilul de viaţă sănătos.

Acele bacterii produc enzime atunci când întâlnesc o tumoare, iar acele enzime modifică ulterior culoarea urinei.

Până în prezent, metoda s-a dovedit exactă în detectarea cancerului hepatic.

"Cancerul hepatic este dificil de detectat şi chiar este nevoie de o nouă tehnologie pentru a-l depista", a declarat Tal Danino pentru BBC, înainte de prezentarea studiului său la TED 2015.

CITEȘTE ȘI: Hepatita cronică se poate vindeca. Cum poți să o previi

În 2012, cancerul hepatic a ocupat locul al doilea pe plan mondial în topul celor mai letale tipuri de cancer, provocând 745.000 de decese, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel