Florin Handra și Cătălin Hideg au vorbit despre o tehnologie uimitoare în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.
Infecțiile nosocomiale fac, an de an, victime în spitalele din România și peste tot prin lume. Bacteriile și virușii au căpătat rezistență la mijloacele clasice de curățenie și dezinfecție, cele chimice reprezentate de biocide, așa că cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnologie, în fapt un robot mobil care emite unde ultraviolete de tip C – UVC -, pe bază de xenon pulsat. Acest robot este adus în România de compania Sanimed.
Biologul Florin Handra, directorul de dezvoltare al firmei, și Cătălin Hideg, președintele Sanimed, au explicat, la DCNews și DCMedical, cum s-a ajuns la această tehnologie.
„Până acum, dezinfecțiile clasice erau în zona dezinfecției chimice. În urma unor descoperiri și teste de laborator, încet-încet, vom intra în zona dezinfecțiilor fizice. Nu trebuie să lăsăm deoparte și nu trebuie omise dezinfecțiile chimice care au rolul lor bine stabilit, determinat și încă determinant în reducerea infecțiilor nosocomiale. Însă, ca toate substanțele chimice, și dezinfecția chimică are limitările ei. Formulele trebuie schimbate din când în când, tocmai pentru că acești patogeni învață și dezvoltă gene de rezistență, care, încet-încet, nu mai răspund la aceste dezinfectări", a spus biologul Florin Handra.
„Propunerile noastre cu care am venit în premieră în România”, a continuat biologul, „se referă la dezinfecția prin ultraviolete. Ultravioletele sunt de mai multe feluri. Cele de tip C, pe care noi le propunem, au o lungime de undă cuprinsă între 100 și 280 de nanometri. Sunt cele care nu pătrund în atmosferă”.
„În urma experimentelor de laborator, s-a observat că sensibilitatea acestor patogeni diferiți între ei este maximă în zona de 220 de nanometri. Cu cât este mai mică lungimea de undă, cu atât ele sunt mai sensibile. Există pe piață și alte tehnologii cu mercur, dar acestea au o slăbiciune, mai exact au o singură lungime de undă pe care acționează, la 253,7. Noi propunem un echipament care are o rază de acțiune mai mare", a precizat Florin Handra.
Revenim cu alte materiale legate de acest subiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News