Cel puțin 13 persoane au murit și trei au fost rănite grav duminică, după ce o telecabină din apropierea lacului Maggiore din Italia s-a prăbușit, transmite Reuters care citează oficiali locali și salvatori.
Incidentul grav produs în Italia, unde prăbuşirea unei telecabine s-a soldat cu 13 morţi, readuce în discuţie faptul că vorbim despre instalaţii a căror exploatare şi întreţinere reprezintă o responsabilitate uriaşă pentru cei care le administrează. Reamintim şi faptul că instalaţiile care au fost amenajate în România, în staţiunile de pe Valea Prahovei, înainte de 1989, sunt făcute cu tehnologie adusă din Italia.
"Aceste mijloace de transport pe cablu au apărut la noi în țară începând cu anul 1971, făcând parte dintr-o strategie națională de dezvoltare a turismului în RSR, ce a avut rolul de a revigora turismul românesc, dar și de a micșora discrepanțele dintre turismul montan și cel litoral. Primul pas realizat în direcția execuției telecabinelor de la noi a fost înființarea de către Ministerul Turismului în 1966 a catedrei "Exploatări forestiere" - inclusă fiind și disciplina "Funiculare forestiere" - în cadrul Facultății de Silvicultură Brașov.
Printr-un parteneriat româno-italian cu firma Ceretti e Tanfani Milano, se asigură necesarul de specialiști pentru instruirea studenților. Primii absolvenți în acest domeniu au ieșit de pe băncile facultății în 1968. În 1970, Guvernul socialist poartă discuții cu cei de la Ceretti, care ofereau un pachet tehnic pentru execuția a mai multor telecabine; 7 au fost executate cu ajutorul lor. Italienii întocmesc studiile de prefezabilitate și fezabilitate, laolaltă cu proiectele tehnice și stabilesc detaliile de proiectare și proiectele conexe (instalații electrice și partea mecanică)", se arată pe forumul Metrou Uşor.
„Suntem devastați”, a spus Marcella Severino, primarul din Stresa, la RAI, în timp ce premierul italian Mario Draghi a transmis condoleanțe familiilor victimelor și „un gând special” pentru copiii răniți. Conform Reuters, primarul Severino a povestit că telecabina a căzut și s-a rostogolit de mai multe ori, înainte să se oprească în copacii din zonă. Inițial, au fost anunțați 9 morți.
Salvatorii locali au intervenit de urgenţă, iar un elicopter a preluat o parte dintre pasagerii răniţi, conform BBC. Doi copii în stare gravă au fost transportaţi de urgenţă la spitalul din Torino. Serviciul a fost redeschis recent în urma ridicării treptate a restricțiilor coronavirusului. Capacitatea telecabinei este de 40 de pasageri, relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu