Telefoanele sunt mai periculoase decât scaunele de toaletă privind transmiterea microbilor.
Conform unor studii citate pe pagina Facebook a Ro-Vaccinare, telefoanele sunt dispozitivele perfecte pentru transmiterea microbilor, fiind chiar mai periculoase decât scaunele de toaletă. În urma studiilor s-a constatat că există în medie 17.000 de copii ale genelor bacteriene pe un singur telefon mobil, de zece ori mai mult decât pe un scaun de toaletă.
Chiar dacă multe dintre bacteriile găsite pe telefoanele mobile sunt inofensive, sunt șanse ca telefonul să adăpostească agenți patogeni mult mai periculoși. Riscul este cu atât mai crescut cu cât telefoanele sunt utilizate în sectorul alimentar sau în asistența medicală, deoarece agenții patogeni pot duce la un focar de boală sau transferul de microbi dintr-o zonă în alta, dând naștere la o contaminare încrucișată.
Centrul pentru Controlul Bolilor din Columbia Britanică afirmă că 80% din infecții sunt transmise cu ajutorul mâinilor, bacteriile fiind transferate cu ușurință pe dispozitivele mobile care sunt manipulate des pe parcursul zilei. Cele mai frecvente bacterii dăunătoare găsite pe telefoanele mobile sunt streptococ, MRSA, coli, coliforme, stafilococi coagulazo negativi (CoNS) și diferite genuri de candida.
"Într-un studiu efectuat în mediul spitalicesc s-a constatat că telefoanele mobile reprezintă un rezervor pentru potențiali agenți patogeni. În ciuda posibilității mari de a fi contaminate, telefoanele mobile sunt rareori curate și sunt adesea atinse în timpul sau după examinarea pacienților și manipularea probelor fără spălarea corespunzătoare a mâinilor. Dintre telefoanele mobile ale personalului medical, Acinetobacter baumannii (36,84%) a fost organismul predominant izolat, urmat de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) (21,05%), în unele zone depășind 46%. Concluzia cercetătorilor este că telefoanele mobile pot acționa ca un substrat adecvat din care boala poate apărea, răspândi și produce ravagii, sub formă de boală nosocomială, ceea ce necesită reglementări cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în cadrul spitalelor”, scrie pe platforma citată.
Spălarea mâinilor este esențială pentru igiena și igienizarea corespunzătoare. Menținerea mâinilor curate este deosebit de importantă în timpul sezonului de răceală și gripă, o perioadă în care germenii se răspândesc rapid și ușor.
FDA recomandă spălarea mâinilor în momente cheie:
- înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
- înainte de a mânca
- înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave
- înainte și după tratarea unei tăieturi
- după folosirea toaletei
- după schimbarea scutecelor sau curățarea unui copil
- după suflarea nasului, tuse sau strănut
- după atingerea unui animal
- după ce ai atins gunoiul.
De asemenea, se recomandă restricționarea utilizării telefoanelor mobile în anumite zone:
- bucătării, atât comerciale, cât și rezidențiale
- băi
- mese de sufragerie
- cabinete medicale
- orice alte locuri în care expunerea la bacterii ar putea fi dăunătoare sănătății unei persoane.
Dispozitivele mobile pot fi curățate cu ajutorul șervețelelor dezinfectante sau apelând la sterilizatoare UV portabile care pot fi utilizate și pentru curățarea altor lucruri, inclusiv portofele, numerar, bijuterii și chei. Aceste dispozitive utilizează lumină ultravioletă, care s-a dovedit a fi capabilă să distrugă coronavirusul și alte virusuri sau bacterii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu